Bild i boll ger välbefinnande

Dina bilder projiceras på ett stort klot när du närmar dig det. Allt styrs av en liten sändare som sitter på din klocka.
? Vi har tagit fram den här produkten för att öka välbefinnandet för äldre, säger Magnus Åström som studerar på Luleå tekniska universitet.

LULEÅ2006-05-20 06:30
Årets Sirius-projekt presenterades på Luleå tekniska universitet på fredagen. Det handlar om projekt där studenter arbetat med produktutveckling tillsammans med studenter på Stanford university i USA. Ett av projekten har namnet Future elderly environment. <br>&nbsp;? Det talas så mycket om tekniska hjälpmedel när det gäller äldre. Men ingen talar om deras välbefinnande. Det har vi tagit fasta på, säger Magnus Åström.<br>Innan gruppen började sitt arbete tillbringade de flera dagar på Ingridshem, talade med personalen och med de äldre. <br>Bra för minnet<br>&nbsp;? Många äldre har svårt att minnas saker men en sak brukar fungera: bilder på barn och barnbarn. Det blev vår utgångspunkt, säger Magnus Åström.<br>Kollegan Peter Berglund säger att bilder via datorn inte var eller är någon lösning. <br>&nbsp;? Det är svårt att få äldre människor att lära sig bildhantering i en dator. Därför bestämde vi oss för att ta fram ett nytt sätt att presentera bilder.<br>De demonstrerar sin produkt som består av ett stort klot. Det är på den som bilderna projiceras. <br>&nbsp;? Vi utnyttjar en speciell teknik som bygger på en liten radiosändare som är fäst på larmklockan hos de äldre. När de ställer sig framför klotet kommer deras egna bilder fram. Och de kan bläddra genom att föra handen över klotet, säger Peter Berglund.<br>För att allt detta ska fungera ska var och en skicka in sina bilder via e-post till en speciell adress. Det är därifrån som bilderna laddas in.<br>&nbsp;? Vi har skickat in en patentansökan så vår produkt är skyddad, det är därför vi kan berätta om den, säger Magnus Åström.<br>Det är han, tillsammans med Peter Berglund och ytterligare två studenter i Luleå och fyra i Stanford, som tagit fram produkten.<br>Elstöt till rovdjur<br>På Siriusdagen presenterades flera produkter. En var ett halsband som ska få rovdjur att sluta riva renar. Halsbandet är försett med ett batteri som levererar 1.250 volt. När ett rovdjur försöker bita renen i halsen får det en stöt.<br>Studenterna har tagit fram tre typer av halsband, alla har egenskapen att de kan expandera i takt med att en renkalv växer.<br>En annan grupp studenter har tagit fram en ny typ av broms till lyftkranar. Grunden är de bestämmelser som finns för lyftkranar: det ska finnas två oberoende bromssystem. Om ett fallerar ska det andra gripa in.<br>Uppdraget kom från Hägglunds Drives och målet var att få fram en mindre broms till en lägre kostnad. Den broms som Hägglunds fram till nu använt består av fjädrar som spänts för att kunna slå till bromsen om något oförutsett inträffar.<br>Studenterna i Luleå har tagit fram en mycket fiffig lösning: en broms som använder energin från den fallande lasten för att bromsa den. Uppfinningen kallas kulservo.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om