Att EU lättat en aning på importstoppet av nötkött från Brasilien gör inte biffarna till grillsäsongen så mycket billigare i brådrasket. Det kommer att ta tid innan importnivåerna är uppe i samma storlek som före stoppet den första februari – runt åtta miljoner kilo brasilianskt nötkött kom då in i Sverige. Ett kilo svensk oxfilé kan man få betala uppemot fyrahundra kronor för i dagsläget efter en prishöjning den senaste månaden på nära 20 procent. Men kunderna verkar luttrade och exempelvis på Hertsöns Ica propagerar styckmäster Stig Engström för de fina prisvärda alternativen.
– Om man kan sin sak och det kan vi här på Ica så kan man med maskin möra en nötbog så den blir ett fint alternativ till oxfilén, säger Stig Engström som sköter charksidan på Ica-affären i Hertsöns centrum. Det är fredag och han har bullat upp med alla möjliga köttråvaror för helgen, allt ifrån köttfärs till oxfilé. Svensk företrädesvis, slår han fast.
Kvalitetsfråga
– Priserna har gått upp, jo men jag säljer billigare än de andra ut till kund, det handlar om att ha bra kontakter med leverantörerna och få ta direkt del av klippen, säger han. Priserna på svensk och brasiliansk oxfilé tycker han känns ganska likartade men kvalitén är något helt annat.
– Det brasilianska är inte bra, och det förstår man ju om man vet att deras kött har varit vakuumpackat i tre månader och det svenska fem veckor. Tacka sjutton för att bakteriefloran exploderar när man öppnar en brasiliansk förpackning. Här har vi varit med om att få slänga sånt kött, säger han kritiskt.
–Jag säljer hellre det irländska, det är bra, och det svenska. det är överlägset, säger han och berättar att hans kilopris på svensk oxfilé ut mot kund ligger på cirka 279 kronor, billigast i stan, påstår han. Och kunderna backar inte för priset, han säljer lika mycket som förut av de fina köttdetaljerna.
Upp med 20 procent
Priset på de ädlare bitarna av nötköttet har under importstoppet rusat iväg med uppemot 20 procent. Och i handeln tror man inte att det kommer att hinna sjunka innan grillsäsongen tar fart. Anledningen till importstoppet är att EU vill att det brasilianska köttet ska kunna härledas till de gårdar det levererats ifrån. En säkerhetsåtgärd i händelse av problem med sjukdomsutbrott och dylikt. Nu är stoppet hävt något men bara för 106 gårdar i förra veckan. För att den gamla exportnivån ska vara aktuell måste det bli grönt ljus för uppemot 7.000 gårdar.
Importstoppet beräknas även få effekt på priserna på fläskkött och fågel som beräknas efterfrågas när nötköttet blir en för dyr munsbit.
– Ja det kan nog bli högre, tror Stig Engström och fortsätter stycka och packa sina produkter.
Andra orsaker till prisökningarna på biff, oxfilé och entrecôte sägs också vara högre foderpriser, kostnader för drivmedel samt avhängighet för hur det går i prisförhandlingarna mellan handeln och köttleverantörerna.
Elsa Rensfeldt Larsson
Biffiga priser till grillsäsongen
Ett kilo svensk oxfilé kan man få betala uppemot fyrahundra kronor för i dagsläget efter en prishöjning den senaste månaden på nära 20 procent. Men kunderna verkar luttrade och exempelvis på Hertsöns Ica propagerar styckmäster Stig Engström för de fina prisvärda alternativen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!