Biblioteket firas av med stor fest

Efter 41 år är det visserligen slut nu den 11 november, men samtidigt starten på något nytt. Stadsbiblioteket stänger och flyttar till Kulturens hus i en gigantisk aktion där sju kilometer böcker ska hitta till sitt nya hem. Vemodigt? Jodå, men samtidigt spännande och sista dagen man håller öppet firas med en hejdundrande fest.

LULEÅ2006-11-01 06:00
- Visst känns det vemodigt efter 41 år på den här adressen men det är ingen gravölsstämning. Vi stänger med flaggan i topp och i positiv anda. Men visst blir det pirrigt att flytta, säger områdeschefen bibliotekarie Ann-Catrine Westerberg.
Det är ingen enkel och snabb sak personalen har framför sig nu, två månader kommer det att ta, totalt. I över två år har det hela planerats in i minsta detalj.
- Ja, vi har mätt upp till minsta centimetern så att vi ska få in alla böcker, berättar hon.
- Bara att få upp alla nya hyllor som kommer i tre långtradare med släp! kommer att ta tre veckor, berättar hon för att förklara vidden av flyttkarusellen.
Sista öppetdagen är en lördag och man har öppet extra länge, 11-17 för att kunna fira av det gamla ordentligt.
- Vi ska bjuda på fika, vi kommer att ha bokauktion med diverse godbitar av varierande slag, det hjälper oss Jalle Lindblad med. Det blir tal och musik, säger Ann-Catrine Westerberg inbjudande.
Helt utan möjlighet till boklån blir förstås inte Luleåborna under vakuumet vid flytten.
- Nej, vi hänvisar ju till våra tio filialer, bland annat Gammelstad, Hertsön, Råneå, universitetet och gymnasiebyn med flera. Och så får vi en ny bokbuss när den gamla gör sin sista tur den första december. Den nya köps i Finland och kommer efter årsskiftet.
Dagstidningar kommer att kunna läsas på talboksbiblioteket Smedjegatan, fram till jul då det också flyttar in i kulturhuset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om