Betyg skola och maxtak

Långa heta debatter om betyg i skolan och om arbetsmiljön på förskolan – så tillbringade Luleås kommunpolitiker måndag eftermiddag.

Maxtak. Det bör regleras hur många barn det ska finnas på varje avdelning tycker alla utom S och V.

Maxtak. Det bör regleras hur många barn det ska finnas på varje avdelning tycker alla utom S och V.

Foto: Andreas Walitalo

Luleå2015-09-29 06:00

Luleå kommun kommer inte att införa betyg från klass 4 på försök, något man kan få göra med statligt stöd om man ansöker hos Skolverket. Det tycker FP kommunen ska göra i en motion men den röstades ned – endast M och SD stödde förslaget.

– Ett försök är ett försök – funkar det ej så då inför man det inte. Det finns ju ingen riktigt bra forskning på området, för eller emot, sa Thomas Söderström från FP.

Han menade att tidiga betyg kan vara en hjälp att tidigt hitta barn med behov av stöd och extra insatser.

Men betyg är inte populärt och det drogs en hel del personliga minnen från talarstolen om det lidande de skapar.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Carina Sammeli från S sa:

– Nästan alla remissinstanser tycker att detta är en bra idé. Och det finns forskning som visar att ju mindre barnen är desto svårare har de att skilja på omdömen om prestation och person.

Betyg från klass sex får räcka i Luleå, även i fortsättningen.

I en annan motion vill KD införa ett tak för hur stora barngrupperna får vara på förskolan. Kommunens förskolor har ett snitt på 17 barn per avdelning på tre anställda. Men ibland kan barngrupperna bli 23-24 och än fler och hela personalen är inte på plats samtidigt hela dagen.

– Maxtak behövs för att undvika kaos på förskolorna, sa Anette Asplund från KD.

Hon och många andra pekade på att miljön är tuff för både personal och barn samt att sjuktalen åter stiger inom förskolan.

– Maxtak för behövs för att klara säkerheten, dryga 20 barn per avdelning är för mycket. Då klarar man inte läroplanen, sa Jonas Brännberg från RS.

Det blev votering och motionen avslogs med siffrorna 35 mot 17 och fem nedlagda M-röster. S och V sa nej, övriga ja.

Om KD förlorade den fajten fick de i alla fall oavgjort i nästa, en motion om skyddskläder till förskolan. Här blev det en återremiss efter en ny votering – förlust med 31 mot 25 men det räcker för en minoritetsåterremiss.

S sa nej med motiveringen att skyddskläder inte kan räknas till arbetskläder. Den bokstavliga tolkningen

– Vi påpekade detta redan vid arbetsutskottet och motionen kunde ha återremitterats då. Då hade vi sluppit det här, en timmes debatt, sa Jonas Brännberg från SD.

Men det är även en jämställdhetsfråga – i de mer mansdominerade yrkena är arbetskläder mycket vanliga.

– Jag har blivit överöst av onödiga grejer, stövlar och annan utrustning, vittnade Jan Nyberg från MP.

Frågan om arbets- och skyddskläder inom förskolan har varit uppe förr men än har inget hänt. Men nu ska i alla fall KD:s motion tas upp en gång till.

Mer från fullmäktige

Detaljplanen för Sunderby sjukhus ändrades – detta för att tillåta en påbyggnad på höjden. Planen antogs trots Försvarets protester.

Kommunstyrelsen fick extra pengar, 540 000 kronor, för marknadsföring. Pengarna har använts för resor till Business arena i Umeå och Stockholm. Oppositionen sa nej med hänvisning till att det finns ett konto för detta.

Det blir ingen tunnel under centrumhalvön. Ett medborgarförslag om att skapa bättre trafikmiljö i centrum blev avslagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om