Betyg redan i sexan
Barnen på Kyrkbyskolan i Gammelstad har ingenting emot att få betyg i sexan. Läraren Jan Jalkelius är inte lika positiv. - Personligen tycker jag att skriftliga omdömen säger mer än siffror eller bokstäver, säger han.
Foto: Roland S Lundström
Foto: Roland S Lundström
Skolminister Jan Björklund menar att föräldrar och elever har rätt till tydlig information om hur det går i skolan.Jan Jalkelius, 1-7-lärare på Kyrkbyskolan i Gammelstad menar att dagens skriftliga omdömen är att föredra, att de berättar betydligt mer om hur det går för eleven.- Omdömet berättar mycket mer. Då får eleven reda på vad de kan och vad de behöver förbättra och utveckla.Att dela ut betyg redan i årskurs sex är han emot.- En siffra eller en bokstav säger inte så mycket och på den här nivån fyller det ingen funktion, säger Jalkelius.Stress
Han menar att det är först när barnen blir äldre som det är nödvändigt med betyg, när de ska söka sig vidare till gymnasiet.Det finns också en risk att betygen blir en stress för eleverna.- I dag jämför eleverna inte sina omdömen med varandra men om man börjar dela ut betyg blir det oerhört lätt att jämföra sig med andra.Negativa
Tina Dunder, ordförande för Luleå föräldraförening hem och skola, berättar att man inte hunnit sätta sig in i de förslagna förändringarna.- Förändringar brukar ju upplevas som negativa men min uppmaning är att föräldrarna ska ta det här till sig eftersom det är något som vi inte kan ändra på. Det finns andra frågor som är viktigare just nu, till exempel besparingarna och LAS-systemet, säger hon.Samtidigt menar hon att det är bra att ta reda på vad de olika partierna har för uppfattning i olika skolfrågor inför höstens kommun- och riksdagsval.
Regeringen vill att lärarna ska börja ge betyg tidigare. Redan i årskurs sex ska barnen i svenska skolor betygsättas från och med höstterminen 2012. I dag delas betyg ut från och med årskurs åtta.Enligt regeringens förslag ska ett nytt betygssystem ersätta dagens MVG, VG, G och IG. Det nya blir en slags tillbakagång till vad som gällde i Sverige fram till 60-talet då det absoluta betygssystemet (med betygen A, a, AB, Ba, B, BC och C) ersattes av det relativa systemet med sifferbetygen 1-5.Om förslaget klubbas i riksdagen blir A toppbetyg följt av B, C, D, E och det sjätte steget F. Det sistnämnda motsvarar dagens IG (icke godkänd).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!