Besvikelse och funderingar på Storgatan

Besvikna politiker som tömmer sina valstugor och medborgare som undrar vad som egentligen hände.

Besviken. Peter Grusmark, gillar Fi och är besviken på valresultatet. Han tror att det blir nyval inom kort.

Besviken. Peter Grusmark, gillar Fi och är besviken på valresultatet. Han tror att det blir nyval inom kort.

Foto: Linda Wikström

Luleå2014-09-15 13:48

Så kan man sammanfatta läget på Storgatan, dagen efter valet.

På måndagsmorgonen vaknade Sverige upp till ett nytt parlamentariskt läge. Utropstecken hade blivit frågetecken och i andra frågor frågetecknet bytts ut mot ett utropstecken. Några var försiktigt optimistiska och andra såg mer pessimistiskt på framtiden.

– Jag tycker att det gått bra, i vart fall åt rätt håll. Men det blir ett helvete att bilda regering tack vare SD, säger Ronny Westerlund, själv är Socialdemokrat.

Vi träffar honom där han står och pratar med Stefan Tornberg (C), som hade hoppats att få kalla sig riksdagsman igen efter valet .

– Givetvis är jag besviken. Utifrån hur det såg ut i slutet av valrörelsen var jag lite förhoppningsfull, säger han och stoppar in några valaffischer i bilen.

Något samarbete med Socialdemokraterna tror han inte är aktuellt och vill inte heller ha.

– Det går ju inte att hoppa från en regering till en annan, påpekar han och påpekar att hans parti gjort ett bra val runt om i kommunerna.

Inte heller Thomas Sundström, valombudsman för Folkpartiet är speciellt glad.

– Det känns tråkigt att SD fått 13 procent. Det visar på något sätt att svenska folket inte tycker att den politik som förts varit bra och det måste vi ta till oss, säger han och påpekar att 87 procent inte röstade på SD.

Även Nina Andersson, som vi träffar ute på Storgatan, är besviken över SD:s framfart.

– Men jag tror inte att 13 procent är rasister, utan att missnöjda på de andra partierna. Jag hade hoppats på att Fi skulle komma in och nu känns det verkligen lite svajigt, tycker Nina Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om