Besökshundar redo för uppdrag

Den spanska vattenhunden Hamlet och alla de andra hundarna är älskade hundar, inte bara av sina ägare utan också på olika boenden runt om i Luleå.

Luleå2012-04-30 06:00

- De höjer livsglädjen. Det är ett så kravlöst möte mellan dem vi besöker och hundarna, säger Ulrika Bejker som är matte till Hamlet.

Hon är en av de tiotal hundägare som i Studiefrämjandets regi ingår i en grupp som tillsammans med sina hundar besöker olika boenden runt om i Luleå.

Träffas på Kronan
- Vi arbetar inom fyrkanten men den här verksamheten finns på flera platser runt om i länet bland annat Gällivare, Kiruna och Överkalix, säger Maria Johansson från Studiefrämjandet.

Den här dagen träffas hela gänget, hundarna och deras ägare, för att umgås tillsammans med sina hundar och ta en fika på Kronan i Studiefrämjandets lokaler.

- Från början träffades vi en gång i veckan men nu är det väl ett par gånger i månaden. Vi studerar bland annat material om hundar i vården exempelvis Ingemar Nordlings rapport, säger Ulrika Bejker.

Det är märkvärdigt tyst och lugnt i lokalen trots att så många hundar vistas i samma rum, inte ett enda skall hörs.

- De är väldigt trygga och vänliga hundar det här. Det måste de vara för att få bli besökshundar, säger Maria Johansson, som själv har cavalier king charles spanieln Majken, som hon speciellt köpt för det här ändamålet.

Tystnadsplikt
- Vi är kvalitetssäkrade och alla hundarna har testats mentalt innan de får sin väst och är klara att besöka olika boenden. Dessutom har hundägarna tystnadsplikt och inga fotografier tas utan de boendes medgivande, säger Maria Johansson.

- När man börjar med det här måste man vara beredd på att ställa upp. Både hund och förare ska vara hel och ren, säger Ulrika Bejker.

En besökshund kan få sitta i knäet på någon för att en annan gång få åka rullator, det är endast storleken som sätter stopp. Rasen däremot spelar ingen roll och hundarna är i storleken från riktigt små till xxxl.

- Vid besöken går vi ibland två tillsammans, säger Christina Björklund som är matte till den största hunden, en Sankt Bernhard som heter Loppan. Hon går tillsammans med Solveig Hedquist som är ägare till den minsta hunden mopsen Rosita.

Vill utöka
Nu har det tiotalet hundar och deras ägare har hållit på i drygt ett år och efter en lite trög början har verksamheten kommit igång.

- Varje vecka görs besök men vi vill naturligtvis utöka vår verksamhet, säger Ulrika Bejker

- Vi har mer resurser än efterfrågan, fortsätter hon och berättar att de nyligen träffat chefer på olika nivåer och dessutom presenterat hundverksamheten vid en seniordag arrangerad av Luleå kommun och bemötandet har varit positivt.

Ingen ersättning
Hela verksamheten sker helt ideellt så någon ersättning till hundägarna är det inte fråga om men mycket uppskattning blir det från de boende och även från anhöriga och personal på olika boenden.

- Vår ersättning är att se hur glada de vi besöker blir, säger Birgitta Åström som är ägare av taxen Ricky.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om