Besök i verkligheten

På gymnasiet i Luleå kommun är elever med särskilda behov integrerade sedan många år tillbaka. De finns med andra ord mitt ibland alla andra gymnasieelever. På tisdagen fick Luleås två kommunalråd chansen att se hur det fungerar.

SNICKERIER. Hans Påhlsson berättar att det blir mycket snickerier den här tiden på året. Inne i lokalerna står bland annat färdiga bänkar, bord och ett stort utedass i trä.

SNICKERIER. Hans Påhlsson berättar att det blir mycket snickerier den här tiden på året. Inne i lokalerna står bland annat färdiga bänkar, bord och ett stort utedass i trä.

Foto: Håkan Gidlöw

Luleå2010-05-01 06:00
En mycket viktig del av gymnasiet i Luleå är de specialutformade program som ryms inom gymnasiesärskolan. Ungdomarna kan bland annat välja mellan programmen Handel och administration samt Matlagning och lokalvård.Inom grundskolan pågår en intensiv debatt om att avveckla de tillrättalagda lärmiljöerna där särskolebarnen samlas på ett ställe, avskiljda från andra barn, och i stället låta dem bli en integrerad del av skolan.På gymnasienivån använder man detta arbetssätt.- Vi har lite oroliga när vi skulle flytta från Bergnässkolan men det har gått jättebra, säger Louise Larsson, en av rektorerna på gymnasiesärskolan.Hon menade att det är viktigt för särskoleungdomarna att få möta andra i samma ålder.- Det gör vi i de här lokalerna.Gymnasiesärskolans verksamhet är utspridd över gymnasiebyn och i kvarteret Örnen (före detta Västra skolan) håller bland andra de tio eleverna på programmet Fastighet/park/trädgård till.Bara killar
Gymnasiesärskolan är fyraårig och till det aktuella programmet är det bara killar som sökt sig. - Eleverna gör traditionella val, säger läraren Hans Påhlsson.Tobias Andersson och Alexander Eriksson är två av eleverna som går på programmet. De är nöjda med utbildningen.- Det är en bra skola, säger Tobias Andersson som berättar att han helst vill hålla på med bilar och motorer i framtiden. "Fast jag gillar att hålla på med trä också."Svetsning
Hans Påhlsson berättar att det blir mycket snickerier den här tiden på året. Inne i lokalerna står bland annat färdiga bänkar, bord och ett stort utedass i trä.- Det påminner om byggprogrammet men vi gör inte så stora saker som de. Han berättar att både svetsning och gjutning ingår i kurserna.- Jag gör egen musik hemma och rappar till. Det är det jag helst vill syssla med, säger Alexander Eriksson.Kommunalrådens besök tog dem vidare till programmet Verksamhetsträning natur och miljö. Där fick Karl Petersen svara på frågor som eleverna förberett. Det handlade mycket om jobb, bostad och fortsatt utbildning - uppenbarligen ämnen som uppenbarligen oroar eleverna.I sina svar nämnde Petersen Särvux, kommunens arbetsmarknadsförvaltning och bostadsbrist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!