– För vår del är det enkelt. Luleå är en otroligt viktig produktionsort för SSAB. Har alltid varit och kommer alltid att vara. Jag kan inte se en framtid där SSAB inte har stålproduktion i Luleå, säger Lindqvist.
Cirka 700 jobb riskeras på sikt vid SSAB i Luleå efter beskedet att Hybrits demoanläggning ska byggas i Malmberget.
Mats Bäcklund, vice ordförande i Verkstadsklubben, kräver att SSAB ska göra investeringar i Luleå. Dels i ytterligare stålförädling och dels i att rusta upp befintliga anläggningar.
– Det är ju fackets roll, att föra fram medlemmarnas åsikter. Men vi har en mycket bra dialog med facket och jag har svårt att se något fog för oron, säger Lindqvist.
Vad kan du svara facket, kan du ge konkreta exempel på vilken typ av stålförädling som verksamheten i Luleå kan utökas med?
– Vi tittar kontinuerligt på nya produkter och metoder, inte minst nu när vi försöker snabba på omställningen mot fossilfritt stål. Det finns ett stort sug på marknaden. Vi har alltid planer och idéer, men av olika skäl kan jag inte vara mer konkret än så.
2045 ska SSAB vara helt fossilfritt. Hur ser Luleås verksamhet ut då om du tittar i kristallkulan?
– Om jag hade en sån kristallkula... Exakt hur många anställda och vilken verksamhet, det är svårt att svara på.
Försök.
– Jag är helt övertygad om att Luleå är en viktig del av SSAB. Beslutet om Hybrits placering blev till sist självklart, när vi tittade på de ekonomiska aspekterna. Men vi har inte graderat ned Luleå. Luleå har en unik position. Staden sitter ihop med Malmfälten, här finns teknikutvecklingen vid Swerim (tidigare Mefos) och tillgången till fossilfri kraftgenerering. Luleå är ett nav och SSAB kommer att fortsätta investera i Luleå, helt enkelt därför att det är klokt att göra det.
Facket vill även se att anläggningarna i Luleå rustas upp. Det finns en underhållsskuld, enligt Bäcklund. Vad planerar ni där?
– Det är inte en bild jag känner igen. Vi jobbar med underhållsinvesteringar kontinuerligt, både i Luleå och på andra orter.
Vad kan du berätta om förhandlingarna med flygvapnet om Hybrits placering?
– Otroligt bra dialog. Stor respekt för varandras planer.
Men hade ni börjat skruva i vilken minsta höjd ni kunde tänka er på anläggningen och att försvaret kunde ändra på sina höjdrestriktioner?
– Nej, vi kom aldrig så långt, säger Martin Lindqvist.