– Vi hade behövt ett tillskott, baserat på ökade pensionskostnader och inflationseffekter på våra verksamheter. Den här kompensationen regeringen gör nu är för liten och för sent i relation till vad vi behöver, säger Anders Öberg (S), regionråd i Norrbotten.
Vad ska miljonerna användas till?
– De går till att täcka vårt ökade pensionsåtagande, säger han och tillägger att kostnaderna för framtida pensioner är höga just nu, i och med inflationen.
Det hade behövts betydligt mycket mer pengar till sjukvården, anser Öberg, för att täcka upp underskottet.
– Vi ser redan i dag att kostnadsökningarna är stora och samtidigt får vi signalen från regeringen att vi behöver titta på våra kostnader. I Norrbotten har vi ganska många läkare och annan vårdpersonal, utifrån att vi är så stort län och har verksamhet på många ställen. Det är en utmaning. Det finns inte så mycket utrymme för oss att påverka att minska om man inte vill minska antal ställen där vi finns, säger Anders Öberg.
Frågan är då hur Region Norrbotten ska få en budget i balans. Som det är nu räknar de styrande med minussiffror för 2024, men ord som nedskärningar och besparingskrav vill inte Anders Öberg använda sig av i nuläget.
Ett pågående arbete är att minska kostnaderna för inhyrd personal.
– Det finns inget besparingskrav. Det finns ett tydligt budskap, så sent som på regionstyrelsen förra veckan, att verksamheter ska minska kostnader på olika sätt. Vi har inte pekat på hur det ska göras. Vi vill tillämpa en tillitsbaserad ledningsstyrning, vi tror det finns kloka förslag där ute, säger Anders Öberg.
I fjol gick Region Norrbotten plus 69 miljoner.
Oppositionsrådet Linda Frohm (M) tycker att regeringen har lyssnat på de utmaningar som regionerna har.
Sex extra miljarder till vården är den enskilt största satsningen i vårbudgeten.
– Pensionskostnaderna är väldigt höga just nu, det är för att de inte är säkrade mot inflationen. Vi har haft ganska många år där regionerna har gjort goda resultat. Vill man ha självbestämmande måste man ta ansvar i med- och motgång och inte tänka att staten ska kompensera för alla ökade kostnader.
Hur ska kostnaderna minskas, tycker du?
– Man behöver ta tag i att kostnaderna ökar, och produktionen minskar. Vi gör inte fler operationer eller har fler läkarbesök. Vi jobbar för lite med folkhälsa, det kostar pengar och lidande, säger Frohm.