Besked om ombyggnationen i gymnasiebyn

En vecka efter beskedet om att Bergenudds bygg gått i konkurs klarnar bilden för beställarna.

Hot. Filmskolan i gymnasiebyns kvarteret Örnen var hotad och bilden är tagen i skolans studio i januari 2004.

Hot. Filmskolan i gymnasiebyns kvarteret Örnen var hotad och bilden är tagen i skolans studio i januari 2004.

Foto: Håkan Gidlöw

LULEÅ2017-05-20 05:00

För några dagar sedan hade konkursförvaltaren Hans Andersson besked till företagets beställare att han inte skulle driva projektet i Luleå gymnasieby vidare. Det som skulle göras i gymnasiebyn var att filmstudion skulle byggas till nio klassrum

Det såg ut som om konkursen kunde bli problem för gymnasieskolan, men enligt Jesper Klefsjö, chef för investering, stadsbyggnadsförvaltningen, Luleå kommun, är situationen löst.

– Det finns särskilda regler i lagen om upphandling som medger direktupphandling i sådana situationer, säger han.

Direkt efter att kommunen fått besked att konkursförvaltaren inte avsåg att driva projektet vidare togs kontakter med andra företag.

– Vi har upphandlat en ny entreprenör, det blir GLB som slutför jobbet som ska vara klart i slutet av augusti, säger Klefsjö.

Om det kommer kosta mer kan han inte svara på ännu.

– Vi har haft möte med konkursförvaltaren och kommit med våra krav på dem och de har redovisat sina krav på oss för det jobb som utförts. Var det slutar vet vi inte, men om vi får ökade kostnader så blir det krav vi ställer till konkursboet.

Filmskolans filmstudio har varit orörd sedan 2011 då utbildningen lades ner. Bergenudds bygg startade rivning av filmstudion för ett par veckor sedan och nu har lokalen tömts på utrustning.

– Mycket av utrustningen har lärarna tagit hand om för att det ska kunna användas för utbildningen vid estetprogrammets medieinriktning. Det är bland annat kameror, framkallningsutrustning, och tyger, säger Ida Henriksson, enhetschef för Lärkan och Örnen i gymnasiebyn.

Hon berättar att delar av utrustningen, som belysning och ljudteknik, har flyttats till aulan.

– Annat som lärarna har bedömt att det kan finnas behov för, och som varit värdefullt, har lagrats.

Ytterligare en del av utrustningen har sålts genom kommunens återvinningsmarknad.

– Det har varit det som var omodernt och gammalt, säger Henriksson.

I de nya klassrummen ska nationellt godkänd idrottsutbildning, (NIU) och riksbasketgymnasiet ha sina lokaler. Det är utbildningar som ökas med två klasser till höstens intagning och lokalerna behövs.

– Vi har behov av dem och planerat efter att de ska vara klara. Men om det inte hade blivit så hade vi löst det temporärt, säger Ida Henriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om