Beröm till Norrbotten

Vården av bröstcancer i länet tillhör den bästa i landet - det fastslog överläkaren Nils-Olof Bengtsson. - Över normalstandard för riket, sade han.

BRO-ORDFÖRANDE. Ingrid Kössler, ordförande för Bröstcancerföreningarnas riksorganisation (BRO) besökte Luleå på fredagen för att delta i starten av För livet 2010.

BRO-ORDFÖRANDE. Ingrid Kössler, ordförande för Bröstcancerföreningarnas riksorganisation (BRO) besökte Luleå på fredagen för att delta i starten av För livet 2010.

Foto: Andreas Wälitalo

Luleå2010-10-02 06:00
Bengtsson deltog på fredagen i en debatt om framtidens bröstcancervård i Norrbotten, ett arrangemang som inledde Bröstcancerfondens insamling För livet 2010 (Rosa bandet).Men diskussionen handlade inte så mycket om framtidens vård av bröstcancer som dagens. Och där kunde Nils-Olov Bengtsson från universitetssjukhuset i Umeå lugna de församlade, detta med hjälp av siffror från kvalitetsregistret Inca - de som drabbas av bröstcancer i Norrbotten får mycket god vård.- Den har hög kvalitet, över normalstandard för riket, sade han.Kort tid
Statistiken visar bland annat att Norrbottens kvinnor har kortast tid från kontroll till vård. De har den lägsta siffran för kvinnor som behöver omopereras och även för kvinnor som tvingas amputera brösten.- Här opererar man inte bort brösten i onödan, sade Bengtsson.Båda han, kirurgen Pia Näsvall och landstingsrådet Britt Westerlund försäkrade också att det inte råder någon åldersdiskriminering, alla får samma vård oavsett födelseår.- Vi känner oss mycket nöjda och även lite stolta, sade Britt Westerlund om statistiken.Men landstingsrådet fick inte vara helt nöjd. Ingrid Kössler, ordförande för Bröstcancerföreningarnas riksorganisation, fick henne att medge att landstinget tvingas dra ned två procent på all verksamhet.Nils-Olof Bengtsson påpekade också att rehabiliteringen av bröstcancerpatienter var mycket bristfällig i Norrbotten.- Varje krona som satsas på rehab ger nio tillbaka. Kanske något för landstinget att tänka på när de behöver pengar, påpekade Ingrid Kössler.Kritiken mot att tre kommuner (Överkalix, Övertorneå och Arjeplog) inte längre får besök av mammografibussarna har varit hård. Men Britt Westerlund förklarade att detta har att göra med de intervaller som undersökningarna ska utföras - de bör ske mellan var 18 och 24 månad för att ge fullgott skydd.- Och vi klarar inte det i dag och bussarna förlorar tid på resorna, sade hon.Bättre underlag
Den nya digitala utrustningen ger dock mycket bättre underlag för diagnos och behandling av sjukdomen. Westerlund lovade också att riva upp beslutet för de tre kommunerna om mammografin kan klara undersökningarna med de intervaller som krävs.Kritik och oro har även riktats mot Sunderby sjukhus som under året förlorat flera tongivande krafter inom patologi och kirurgi. Pia Näsvall menade dock att det saknas skäl till oro.- Verksamheten står inte och faller med enskilda personer. Det fungerar, sade hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!