Beröm till Luleås häkte och anstalt

- Det allmänna intrycket är mycket gott.
Så summerar chefsjustitieombudsmannen Cecilia Nordenfelt en inspektion av kriminalvården, anstalten och häktet i Luleå.

UPPSKATTADE BESÖK. Margareta Andersson är en av tiotalet medlemmar i Röda korset som regelbundet besöker intagna vid kriminalvården i Luleå. Nu har även chefsjustitieombudsmannen uppmärksammat de uppskattade besöken.

UPPSKATTADE BESÖK. Margareta Andersson är en av tiotalet medlemmar i Röda korset som regelbundet besöker intagna vid kriminalvården i Luleå. Nu har även chefsjustitieombudsmannen uppmärksammat de uppskattade besöken.

Foto: Håkan Gidlöw

Luleå2012-03-05 06:00

Lokalanstalten i Luleå stängdes 1995 och byggdes om till häkte och ungdomsanstalt. Det finns 30 platser i häktet och tio i anstalten, som för det mesta är fullbelagda. Ungdomarna i anstalten är mellan 18 och 21 år och brukar sitta inne omkring ett år. Intagna i häktet är i snitt mellan 20 och 30 år och brukar vistas där tre till fyra månader. Sammanlagt arbetar 61 personer i anstalten, häktet och frivården.

Förutom det mycket goda allmänna intrycket av anstalten och häktet tycker chefsJO att sysselsättningen för de intagna vid anstalten är variationsrik och att ett förmånssystem är mycket intressant. Häktet får ytterligare beröm för snygga och välutrustade bostadsrum. Dessutom är det bra att det finns larmanordningar i rastgårdarna. ChefsJO tycker även att det är positivt att det finns gott om böcker i häktet.

Mycket uppskattat
- Anstalten motiverar de intagna att komplettera sina grundskole- och gymnasiestudier och har en lärare anställd. Intagna har sällan en fullständig skolgång. Intagna sysselsätts vidare med tvättning av anstalten och häktets kläder, trädgårds- och fastighetsskötsel, underhåll, städning, underhåll och snickeri. På fredagar anordnas kaféer med inbjudna gäster. Ett kulturprojekt pågår med friluftsmuseet Hägnan. Både kaféerna och kulturprojektet är aktiviteter som är mycket uppskattade av de intagna. Det finns en bollhall, ett gym och möjligheter till utomhusaktiviteter som fotboll och skridskoåkning, skriver chefsJO i sin rapport.

"Mest mänskliga personalen"
Häktet fick också beröm av en intagen som chefsJO talade med. Han jämförde med andra häkten han varit intagen i och menade att häktet i Luleå hade den mest mänskliga personalen.

Som positivt uppfattas även besök av organisationerna Rådgivning i alkohol- och narkotikafrågor (RIA) samt Röda Korset.

Förutom Cecilia Nordenfelt deltog byråchef Jörgen Buhre samt föredragarna Anna Sollerborn och Eva Fridén vid inspektionen, som ägde rum den 29 och 30 november i fjol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!