Bergvikens fritidsgård är till för alla

Kom som du är.Fritidsgården på Bergviken öppnar dörrarna för alla ungdomar.Till våren är mötesplatsen hbt-certifierad.

ETT MÅL. Mattis Johansson och Jenny Nilsson är fritidsledare på Bergvikens- och Tuna fritidsgård som till våren blir hbt-certifierade. "Vårt mål är att ungdomarna ska våga outa sig", säger Mattias Johansson. "Vi ska inte göra det till en stor grej, utan avdramatisera", säger Jenny Nilsson.Foto: Linda Wikström

ETT MÅL. Mattis Johansson och Jenny Nilsson är fritidsledare på Bergvikens- och Tuna fritidsgård som till våren blir hbt-certifierade. "Vårt mål är att ungdomarna ska våga outa sig", säger Mattias Johansson. "Vi ska inte göra det till en stor grej, utan avdramatisera", säger Jenny Nilsson.Foto: Linda Wikström

Foto: Linda Wikström

Luleå2012-11-09 06:00

Egentligen har fritidsgårdens dörrar alltid varit öppna för alla ungdomar. I och med certifieringen lär sig personalen lite mer om hur de ska bemöta homo-, bisexuella och transpersoner. Fritidsledaren Jenny Nilsson förklarar;

- I stället för att fråga någon om de har en flick- eller pojkvän så frågar man om de är tillsammans med någon, eller om de har en partner, till exempel. Det handlar om att tänka på att ställa öppna frågor så man inte ställer i dem i ett hörn.

Mattias Johansson, ansvarig fritidsledare på gården, säger att när han anställde personal till Bergvikens fritidsgård och Tuna fritidsgård så var ett av kriterierna att de skulle vara villiga till att gå kursen.

- Det vi går igenom på träffarna är ganska naturligt för oss, jag kan tänka mig att det låter lite annorlunda inom
industrin än här. Jag tror vi är mer öppna, på en mansdominerad arbetsplats kan det nog vara en annan jargong, säger han.

Flaggor väntar
Redan nu är pride-flaggor som ska pryda väggarna beställda. Syftet är att visa att alla ungdomar oavsett sexuell läggning är välkomna.

- Man ska alltid känna sig trygg här. När vi går den här utbildningen visar vi att vi är öppna för alla, säger Jenny Nilsson.

När utbildningen är avslutad kommer även en regnbågsflagga som visar att fritidsgården är certifierad att klistras fast på ytterdörren.

Nytt blir också att på blanketter så som nöjd-index exempelvis, kommer det att finnas ännu en ruta där deltagaren kryssar i man, kvinna eller hen.

- Hen är för den som varken känner sig som en tjej
eller kille eller som båda delarna. Jag kan tänka mig att vi får ett gäng hen till att börja med, ungdomar är inte alltid så seriösa, säger Mattias Johansson.

Varför är det viktigt med hbt-certifiering?

- Ja, det är som samhället ser ut i dag. Luleå är visserligen lite i framkant i och med pride-festivalen. Men när man är 14-15 år och inte tänker lika som kroppen är, då finns vi till för dem. I Stockholm finns en fritidsgård som är i framkant, dit kommer väldigt många för att träffa likasinnade, säger Mattias Johansson.

På Bergvikens fritidsgård finns en skönhetssalong som startades av ett gäng tjejer för cirka två år sedan. Allt sedan dess har salongen enbart varit till för tjejer, men i och med certifieringen blir den öppen för alla. Kravet för att vistas där blir samma som nu, besökaren måste syssla med smink, hår eller naglar.

"Gayvänligt"
Alla som befinner sig i salongen när Kuriren är på besök vet inte riktigt vad det innebär att fritidsgården ska bli hbt-certifierad. En av dem förklarar för de andra att det helt enkelt handlar om att fritidsgården ska bli mer "gay-vänlig".

- Men det är väl jättebra, men de får inte ta bort det här rummet. Killarna har ju sitt, säger Cecilia Linderälv.

- Det är väl bra, men alla får ju vara här redan nu om de vill fixa med sig själva, säger Linnea Sandström.

Helt naturligt
Flera av dem har kompisar som är homosexuella, ingen av dem tycker att det är något märkvärdigt med det.

- Här är alla välkomna hur man än är. Det behövs ingen certifiering för det, bemötande handlar om sunt förnuft, menar Louisa Lopez Svedlund.

- De kanske känner sig mindre välkomna i och med certifieringen. Att allt blir riktat mot dem, tror Cecilia Linderälv.

Filip Karlsson tycker att det är bra att fritidsgården blir certifierad, fast egentligen, säger han, så är de ju ganska självklara grejer;

- Jag tycker alla ska behandlas lika, oavsett.

Erbjuds av RFSL sedan 2008 innebär ett synliggörande av att en organisation arbetar strategiskt i syfte att erbjuda en god arbetsmiljö för anställda och ett respektfullt bemötande av patienter/klienter/brukare utifrån ett hbt-perspektiv.

Hbt står för homosexuella, bisexuella och transpersoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!