Luleå kan få grotthotell – en bergsäker succé?

Efter succén med ishotell och trädhotell kan det här vara nästa turistsatsning i Norrbotten? Nu lanserar Bengt-Åke Strand sitt grottlika hotellrum i Mjölkuddsberget. "Det kan bli början på något stort."

Bengt-Åke Strand har skapat ett hotellrum inuti Mjölkuddsberget. En termometer visar 20,5 graders temperatur. I golvet, under järnmalmpellets, finns en dränering ifall kondens skulle uppstå på bergväggarna.

Bengt-Åke Strand har skapat ett hotellrum inuti Mjölkuddsberget. En termometer visar 20,5 graders temperatur. I golvet, under järnmalmpellets, finns en dränering ifall kondens skulle uppstå på bergväggarna.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Luleå2020-08-28 05:00

Sedan 2001 är Mjölkuddsfortet i privat ägo. Det byggdes under brinnande världskrig. Under 1950-talet stod en fullt utrustad försvarsanläggning med stridsledningscentral, ett antal logement och skyttevärn klar.

I takt med att behovet att skydda Luleås malmhamn minskade föll fortet i glömska. Till slut valde Fortifikationsverket att helt sonika avyttra anläggningen som omfattar ett urholkat bergrum på sammanlagt 4.700 kvadratmeter.

Den nuvarande ägaren Bengt-Åke Strand har tagit fram flera planer att kommersialisera området. Första tanken var att bygga ett hotell på Mjölkuddsbergets topp.

Inte heller verkar det bli något datacenter. För ett år sedan flyttade den sista hyresgästen ut som tillverkade bitcoin i bergets inre.

Under det senaste året har Bengt-Åke Strand arbetat med att ta fram ett nytt koncept. Tanken var att under sommaren lansera "cave retreat", men utbrottet av Coronapandemin har försenat planerna.

180 meter in i berget har han byggt ett hotellrum i det som en gång var en fullt utrustad radiostudio med övernattningsrum för Sveriges radios personal.

Han har etablerat ett samarbete med en reseagent. Siktet är inställt på att locka utländska hotellgäster som är ute efter en annorlunda upplevelse. Hotellrummets tak består av 20-25 meter urberg.

– Jag har byggt allt själv, berättar den 75-årige byggingenjören.

Uthyrningsdelen har en yta på 60 kvadratmeter och är utrustat med kök, dusch, toalett, bastu och en matsal med plats för tolv personer.

Han hoppas att "cave retreat" ska bli ett startskott för något betydligt större. Visionen är att låta bygga ett grotthotell och att erbjuda gästerna exklusiva båtresor i den norrbottniska arkipelagen.

– Jag har räknat ut att det går att bygga ett 40-tal hotellrum i Mjölkuddsberget, men jag behöver hitta en finansiär. En sådan här investering skulle kosta uppemot 20 miljoner kronor, förklarar Bengt-Åke Strand.

Har du alla nödvändiga tillstånd för hotellverksamhet?

– Jag behöver inget tillstånd för att hyra ut ett rum. Rummet har egen ventilation och dessutom finns det ett flertal nödutgångar i berget.

Nästa sommar hoppas han att den första hotellgästen flyttar in i Mjölkuddsberget.

– Jag har redan fått förfrågningar från USA, men vill helst att pandemin ska vara över innan verksamheten kan komma i gång på allvar.

Karta: Mjölkuddsberget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!