Socialdemokraten Lennart Thörnlund är väl medveten om den kritik som finns mot beredningarna och deras existens. I kritiken ingår att beredningarna och deras rapporter inte uppfyller enkla krav på vetenskaplighet.
Thörnlund anser att kritikerna skjuter över målet.
Politiska rapporter
– Vi få ska inte vara vetenskapliga utan presentera politiska rapporter. Och rapporterna ska baseras på det vi får fram vid medborgarträffar och möten på företag och institutioner.
Men hur ska en läsare tolka det som står i rapporterna? Det går ju inte att avgöra om de åsikter och uppfattningar som rapporteras verkligen omfattas av de flesta norrbottningar?
– Man får inte jämföra oss med proffs. Det kommer fram åsikter från enskilda personer som vi förmedlar och som påverkar vården. Det var ett sådant samtal som gjorde att vi kunde påverka vården av dem som drabbats av prostatacancer.
Men det vanliga är väl att rapporterna presenteras för fullmäktige som sedan diskuterar dem. Och sedan läggs allt till handlingarna?
– Det stämmer väl till en del och därför tycker jag att beredningarna ska få större uppgifter, att det blir mer verkstad, säger Lennart Thörnlund.
Intervjuer
Hur arbetar då de andra beredningarna? Kuriren ställer frågan till socialdemokraten Birgitta Gidlund som är ordförande i Hälso- och sjukvårdsberedning nord.
Hon berättar att beredningen nu senast besökte Pajala marknad och Gällivare marknad. I samband med dessa besök intervjuades människor om deras syn på sjukvården i länet. Dessa samtal blev grund till den rapport som beredningen senare lämnade till landstingsfullmäktige.
– Jag tycker att det är värdefullt att vi kan vara ute och träffa människor och höra vad de tycker om sjukvården och sedan förmedla det till fullmäktige, säger Birgitta Gidlund.
Beredningar ”fungerar men bör utvecklas”
Beredningarna fungerar bra men de bör utvecklas.Det säger Lennart Thörnlund, ordförande i den regionala beredningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!