Beredda på att kämpa för sin skola

I Svartöstaden är föräldrarna beredda på kamp om det skulle bli aktuellt med en nedläggning av deras skola.

Ska vara kvar. Anna Widén, ordförande i Svartöstadens intresseförening, ser bara fördelar med en liten skola. Hon lovar att kämpa för Svartöstadsskolan om det kommer ett nedläggningsförslag . I famnen har hon dottern Bianca.

Ska vara kvar. Anna Widén, ordförande i Svartöstadens intresseförening, ser bara fördelar med en liten skola. Hon lovar att kämpa för Svartöstadsskolan om det kommer ett nedläggningsförslag . I famnen har hon dottern Bianca.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2015-09-24 06:00

Trots att det inte finns någon lista över vilka skolor som kan komma att läggas ned, så har oron redan börjat sprida sig runt om i Luleå. Såväl ute i byarna, som i de stadsnära bostadsområdena. Ingen skola går helt säker på att inte drabbas av någon förändring.

Så sent som i våras fanns det förslag om att lägga ned Vitåskolan. Efter kraftiga föräldraprotester drogs förslaget tillbaka och skolan fick leva vidare, i vart fall det här läsåret.

Svartöstadsskolan har varit nedläggningshotad i olika omgångar, senast 2005. Men föräldrarna protesterade och skolan fick leva vidare.

– Jag hoppas verkligen att alla skolor får vara kvar. Det finns ett stort värde att ha en mångfald av skolor och det finns väl en anledning till varför man byggde skolor i alla områden, säger Anna Widén, ordförande i Svartöstadens intresseföreningen.

Själv har hon varit elev vid skolan. Då hon gick ut 1989 var de totalt 23 elever. I dag har skolan 81 elever. En av dem är hennes dotter Havanna, som går i ettan. Dessutom har hon två yngre barn som ännu inte börjat skolan.

– Svartöstaden är väldigt populärt och det är många som vill flytta hit. Och det finns ett stort engagemang bland de som bor här, påpekar hon.

Även Anna Waara, som också sitter med i styrelsen för intresseföreningen, tycker att det är jätteviktigt att skolan blir kvar.

– Ett av skälen till att jag flyttade tillbaka hit, det var den lilla skolan. Det är bra med små skolenheter där olikheter möts och segregeras. Jag vill inte ha de stora skolmiljöerna där eleverna lätt försvinner, säger Anna Waara.

De ser bara fördelar med en liten skola, jämfört med en stor skola. Att små miljöer helt enkelt är bra för barn.

– Då man är liten vill man ha trygghet och närhet, påpekar Anna Widén.

Skolan är givetvis viktigt för Svartöstadens framtid på olika sätt. Försvinner skolan är det lätt att området föråldras.

– Svartöstaden skulle inte dö ut, men stagnera. Det skulle förändra området väldigt mycket om skolan försvann. Inte heller skulle det bli samma tillströmning av barnfamiljer, säger Anna Widén.

Skulle skolan i Svartöstaden stängas placeras barnen troligen på Örnässkolan, där högstadieeleverna från området går.

Då vi står på skolgården och gör intervjun kommer barnen ut på rast. En kvinnlig lärare, som inte vill vara med i tidningen, kommer också ut och blir lite orolig då hon ser oss.

– Är det något besked om skolan, frågar hon oroligt?

Anna Widén och Anna Waara säger också att det känt av en oro bland boende i stadsdelen över den stundande utredningen. Att det är något som det pratas om.

– Klart vi är oroliga för vad som händer, men samtidigt får vi vänta och se. Vi vet att vi har en bra skola, en fantastisk skola. Att vi sedan kommer att få kämpa för den igen är en annan sak, men då gör vi det. I Svartöstaden är vi bra på att samla krafter då det behövs, påpekar Anna Widén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!