"Benskörhet – en fråga för våra barnbarn"

Personer med benskörhet står ofta utan behandling. Trots att rätt vård spar både skattepengar och mänskligt lidande.– Det behövs en stor utbildningsinsats, säger Anita Sandström.

ÖKANDE. "Om 30 år befaras en jätteökning eftersom barnen inte rör på sig", säger Anita Sandström.

ÖKANDE. "Om 30 år befaras en jätteökning eftersom barnen inte rör på sig", säger Anita Sandström.

Foto: Eija Dunder

Luleå2013-12-21 06:00

Luleå.

Utöver priset som den enskilde betalar i form av smärta och minskad livskvalitet, är benskörhetsvården ett samhällsekonomiskt sorgebarn.

– Det handlar om mycket stora pengar, säger Anders Sundelin, länschef för ortopedin i Norrbotten.

Kostnaderna för en höftfraktur – sjukvård, rehabilitering och hemtjänstinsatser – kan bli omkring 200.000 kronor första året.

– Skulle sjukvården se de här patienterna skulle man ha mycket färre frakturer att operera, säger Anita Sandström, sjuksköterska och ordförande i Riksföreningen osteoporotiker i Norrbotten.

Hon fick diagnosen vid 57 års ålder.

– Då var det knappt någon som kände till osteoporos. Man har länge avfärdat trötthet, värk och kutryggighet som vanligt åldrande, säger Anita Sandström.

Få behandlas

När det gäller medicinsk behandling av benskörhet placerar sig Norrbotten nära botten i Socialstyrelsens öppna jämförelser.

En rapport från Karolinska institutet visar att svensk sjukvård missar tre av fyra patienter.

– Personal måste utbildas så att alla får lika vård. Att få medicin i god tid vore otroligt bra för många människor, säger Anita Sandström.

Hon ser benskörhet som en av framtidens hälsoutmaningar.

– Jag brukar säga "tänk på barnen och barnbarnen". Man måste tänka på kost och motion redan från början. Har man arv för osteoporos måste man jobba mer med skelettet. Om 30 år befaras en jätteökning för att barnen inte rör på sig, säger hon.

Sätter press

Enligt Anders Sundelin som leder en expertgrupp i landstinget, är sjukdomen särskilt vanlig i Norrbotten.

– Det finns ingen annan befolkning i världen som har så mycket osteoporos. För att bygga ett starkt skelett behövs D-vitamin. En stor del av året har vi ingen sol här. Den sol som lyser i december, januari ger ingenting. Det behövs starkare energi, säger han.

Ändå har Norrbottens läns landsting ingen bentäthetsmätare. Remisser skickas till Sensias specialistvård och i vissa fall Umeå universitetssjukhus.

Förra året presenterade Socialstyrelsen nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar, där benskörhet ingår.

Riktlinjerna sätter press på beslutsfattare i landstingen.

Ny mottagning

Landstingsdirektören Mats Brännström utlovar en specialistmottagning med bentäthetsmätare i Sunderbyn.

– De flesta patienter diagnostiseras och behandlas i primärvården, så kommer det även att vara framöver. Men när det blir mer komplicerat behövs ytterligare en instans. Där ska man hålla sig ajour med det senaste på området. Vi planerar utbildning och tydligare samarbete med primärvården, säger han.

När drar ni igång?

– Det finns praktiska problem som tar tid, som att hitta lämplig lokal i Sunderbyn. Jag kan inte säga när mottagningen öppnar och mätaren står där, men målbilden är våren.

FAKTA | BENSKÖRHET FAKTA | FOLKSJUKDOM RISKEN ÖKAR OM DU ...

Skelettet urkalkas onormalt mycket och får sämre hållfasthet.

Sjukdomen är vanligast hos kvinnor, eftersom de har en lägre benmassa från början vilken minskar ytterligare efter klimakteriet.

Upptäcks oftast först när man får ett benbrott eller en spricka i skelettet.

Eftersom skelettet är skört kan benen gå av vid mindre olyckshändelser. Ofta skadas handleder, höfter, kotor eller överarm.

Sjukdomen behandlas med läkemedel som stärker skelettet och minskar risken för benbrott.

Man kan förebygga benskörhet genom motion, utomhusvistelser och se till att man får i sig tillräckligt med kalcium och D-vitamin.

Den som har föräldrar eller syskon med benskörhet löper större riks att drabbas.

Källa: 1177.se

Var tredje kvinna i åldern70–79 år konstateras ha osteoporos (benskörhet) vid en bentäthetsmätning i höften. Cirka 50 procent av alla kvinnor och 25 procent av alla män beräknas under sin livstid få en fraktur på grund av benskörhet.

Omkring 70.000 frakturer årligen i Sverige har samband med benskörhet. Av dessa är 18.000 höftfrakturer. Dödligheten är hög. Inom ett år efter frakturen dör 10–15 procent fler än i en grupp med samma kön och ålder men utan höftfraktur.

Källa: Socialstyrelsen

... röker.

... dricker mycket alkohol under lång tid.

... struntar i att motionera.

... äter kortison, vissa medel mot epilepsi eller får långvarig behandling med det blodproppsförebyggande medlet heparin.

... har ledgångsreumatism, anorexi, överkänslighet för gluten, sköldkörtel- och bisköldkörtelsjukdom eller brist på D-vitamin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om