Det anser Mikael Lövgren, stenugnsbagaren som sålt butik i centrum och bageri i Bensbyn och nu lämnar Luleå.
– Diös har monopol, de bestämmer spelregler och sätter enväldigt hyresnivåer och villkor i stan. Deras affärskoncept bjuder bara in de största kedjorna med jättestora resurser i ryggen, säger han.
Läs mer: Förändringar på gång i Luleås gallerior
Lövgren läste artikeln i torsdagens tidning om de butiksytor som gapar tomma i Luleås gallerior. Han uppger att hyresnivåerna och att kravet på öppethållande alla dagar i veckan gör det svårt för mindre företagare att etablera sig.
– Enligt mig är hyresnivåerna orimligt höga. Och att tvingas ha öppet en dag som man vet blir förlust, det är inte så kul. För de flesta småföretagare finns inte en chans att leva ett drägligt liv med de här förutsättningarna.
– Därmed mister man magneterna. Kreativa småföretagare med spännande, mindre butiker med egna koncept som lockar in folk i galleriorna genom att de sticker ut med udda saker och trevliga miljöer som väcker känslor. Folk väljer bort galleriorna när de vet vet att det nästan bara är stora kedjor med mainstream-koncept.
Lövgren berättar att han själv förhandlat om att hyra in sig i galleriorna.
– Det har varit på gång flera gånger men jag kan säga att det inte var attraktivt. Vi hade tur att ha en hyresvärd som gick att tala med. Vi har också drivit lite av en upplevelsebutik och fått många ledsna reaktioner när vi nu valt att lägga ned. Vad stan behöver är fler hyresvärdar och fastighetsägare med större känslighet för kundens behov och konsumentens behov av samtidig upplevelse, säger han.
Läs mer: Fastighetsjätten gör rekordvinst
Gabriel Larsson, retailchef vid Diös, bemöter kritiken:
– Vi har valt ett antal orter där vi investerar stora pengar därför att vi tror på dem och att det väntar en stark utveckling av staden. Att då gå in och bedriva någon form av monopolstyre vore väldigt kortsiktigt. Vi vill istället vara långsiktiga och fokusera på stadsutveckling. Därför investerar vi för att göra galleriorna till mer attraktiva platser och skapa mötesplatser för människor.
Larsson anser inte att hyrorna är orimligt höga.
– Vi har marknadshyror. Det är tillgång och efterfrågan som styr. Sedan arbetar vi hårt för att få till butikmixen, som är olika i alla städer. Vi är medvetna om att det behövs mer upplevelsebaserade verksamheter, restauranger och allt vad det kan vara. Mixen kommer inte vara ett problem i Luleå över tid, säger han.
Det var i slutet av 2016 som Diös, som redan ägde Smedjan, köpte bland annat galleriorna Shopping och Strand.