Människor som begått brott under påverkan av svår psykisk sjukdom ska återanpassas till ett någorlunda normalt liv.
Det är målet för den verksamhet som bedrivs vid länsgemensam rättspsykiatri i Öjebyn.
För att klara uppdraget har kliniken psykiatriker, kuratorer, sjuksköterskor, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och skötare, sammanlagt omkring 120 personer.
- Vår verksamhet bygger på att personalen har stort ansvar och del i behandlingen. Och det har visat sig vara mycket framgångsrikt, säger chefsläkaren och psykiatrikern Per-Axel Karlsson.
Två delar
Verksamheten är uppdelad i två delar, en sluten och en öppen. Den slutna är precis som det låter, patienterna vistas på låsta avdelningar medan de som vistas i öppenvård är friare.
På den slutna avdelningen vistas både de som är dömda till sluten psykiatrisk vård och de som tvångsvårdas. Medicinering är för övrigt något som används på samtliga patienter. De får mediciner som dämpar ångest och oro och som gör att de kan få en struktur på tillvaron.
Under senare år har det utvecklats mediciner som kan ges genom injektioner. Medicinen avger automatiskt en bestämd dos varje dag i 14 dagar.
Per-Axel Karlsson säger att medicin genom injektion ofta är överlägsen tabletter. Han motiverar det med att medicin via injektion innebär att patienten inte tänker på att han eller hon får medicin. Det gör injektioner säkrare eftersom patienterna inte kan avbryta behandlingen.
Dämpa aggressioner
Med tabletter är det motsatsen, varje gång som personen ska ta tablett påminns han om sin sjukdom. Det kan göra att patienten inte vill ta medicinen. Och då uppstår problem eftersom det handlar om livslång medicinering för att de ska kunna leva ett någorlunda normalt liv.
Medicinerna har flera funktioner, en av dem är att dämpa aggressioner.
Karlsson talar om den vårdfilosofi som tillämpas vid rättspsyk i Öjebyn. Där ingår att man bland annat har ett belöningssystem i stället för bestraffningssystem. Den som förändrar sitt beteende och följer de rutiner och regler som personalen satt upp får pluspoäng. Vid ett visst antal uppnådda poäng utdelas olika förmåner.
Där ingår promenad på egen hand och biobesök.
- Det handlar om små saker för en normal person men för dem som vistas här är det tvärtom mycket stora saker.
Första steg i behandlingen är att ge patienten en struktur i tillvaron, att se till att de går upp och äter frukost och att de klarar av den personliga hygienen. För att leda in patienterna på rätt spår har man därför samling måndag till fredag klockan 8.30.
Det här ingår i rehabiliteringen som är en del av den vård som patienterna är dömda till och som de också får. Per-Axel Karlsson talar i det sammanhanget om andra faktorer som bidrar till att en person döms till rättspsykiatrisk vård i stället för fängelse.
Det handlar om rehabilitering och att se till att minska risken för återfall i brott men också samhällets behov av vedergällning. Till det kommer den så kallade farlighetsaspekten.
Där ingår bedömning om risk för återfall i brott. Denna regel gäller inte för dem som omfattas av rättspsykiatrisk tvångsvård. Här handlar det om flera problem som följer med utvecklingsstörningar och det som kallas neuropsykiatriska problem.
- De här människorna är mycket isolerade men har stort behov av umgänge. Därför är gruppboende bra för dem.
För att få flytta till ett sådant boende måste personen följa flera regler. Där ingår att de måste ta medicin och inte dricka sprit eller använda droger. De får heller inte begå brott eller ha vilda fester.
Gott rykte
Den rättspsykiatriska kliniken i Öjebyn har personal som regelbundet gör besök hos dem som har egen bostad eller som har del i ett gruppboende. Per-Axel Karlsson säger att verksamheten i Öjebyn har mycket gott rykte. Det gör att andra landsting skickar dit patienter.
- Det är hedrande för oss att andra landsting skickar sina patienter till oss. Dessutom ger det oss extra pengar som vi bland annat använder för vidareutbildning av personalen.
Att verksamheten håller hög kvalitet finns det statistik på. På vanliga fängelser är återfallsfrekvensen för brott 75 procent, i Öjebyn är återfallsfrekvensen under 25 procent. Karlsson ser en förklaring till den höga återfallsfrekvensen bland interner: undersökningar visar att var fjärde intern borde vårdas på rättspsykiatrisk klinik i stället för vanligt fängelse.
"Inte rätt mot andra"
Per-Axel Karlsson efterlyser också ett ökat samarbete mellan psykiatrin och länets kommuner. Han vill ha ett system där kommunerna betalar för gruppboenden som sköts och drivs av psykiatrin.
- Nu kan vi bara ta hand om dem som har riktigt svåra problem och det är inte rätt mot andra som också har svåra psykiska problem men som inte får plats hos oss.
I det här sammanhanget talar doktor Karlsson om det rykte som omger rättspsykiatrin och som säger att det är lätt att bli utskriven oavsett vilket brott som begåtts.
- Faktum är att de som döms till rättspsykiatrisk vård vistas längre hos oss än de som döms till fängelse för motsvarande brott.