Behöver 100 nya familjehem: "Det är aldrig barnens fel"

100 nya familjehem – på två år. Luleå kommun satsar nu stort för att få ordning på ett sorgebarn inom socialförvaltningen.

Anders Henriksson

Anders Henriksson

Foto: Herman Öberg

Luleå2017-02-13 05:00

Personalstyrkan är underbemannad och rekryteringen av fosterföräldrar har lidit. Då riskerar barnen i högre utsträckning att hamna i kläm. Det har Luleå kommun insett – och har nu vidtagit kraftåtgärder.

En av personerna som ska få vändning på negativa trenden är Anders Henriksson. Han ska se till att fosterföräldrar kan få bättre avlastning – och att utsatta barn ska få bästa möjliga familjehem.

När Anders Henriksson tog emot sitt första barn var tiderna annorlunda. Betalningen var till exempel inte alls som i dag. I dag får man omkring 10 000 per barn, beroende på barnets behov, vilket gör att ekonomin inte ska vara ett stort hinder för att bli fosterförälder. Förr var det mindre pengar. Men kanske behövdes inte familjehem på samma sätt, menar Henriksson. Inte alltid.

– Förr var det gamla eller andra i byn som hjälpte till om något barn behövde stöd. Men nu är vi mer isolerade och umgås inte som förr.

Det är nu 30 år sedan Anders Henriksson för första gången drogs in i familjehemsverksamheten.

Han var då egenföretagare och drev bland annat ett ridläger under sommaren på gården i Kulmungi. En mamma såg hur hennes dotter förändrades av lägret och frågade om Henrikssons familj kunde hjälpa till att uppfostra henne. Flickan blev första av 17 barn som Anders Henrikssons familj har tagit emot under åren.

Under hösten 2016 blev Henriksson tillfrågad att bli familjehemsrekryterare åt Luleå kommun. Nu har han en tydlig arbetsuppgift: Att skaka fram 100 nya familjehem till barn i Luleå kommun under de närmsta två åren för att möta ökade behovet.

– Jag är imponerad. Luleå är enda kommunen som gör den här satsningen på rekryterare, vad jag vet. Men det är inte bara i Luleå läget är så här. Det är garanterat så att andra kommuner i länet också behöver 20 familjehem fler.

Det finns dock ett problem. Förvaltningen har svårt att rekrytera personal.

I december gjorde Luleå kommun om strukturen för familjehem. Där tillsattes bland annat Anders Henriksson som rekryterare. Men tanken var att han även skulle ha en anställd vid sin sida – men tjänsten har inte blivit tilldelad någon, på grund av dåligt intresse. Även socionomer är få till antalet, enligt Henriksson.

– Vi är några anställda för få. Det är för dåligt intresse, tjänsterna har ju annonserats.

Ryktet om att det är tjänster som kräver hårt slit kan vara en orsak.

– Jag tänkte att de bara säger att det är mycket arbete. Men nu har jag ju sett att folk sitter kvar och fyller i utredningar när jag går hem. Men när de inte längre behöver tänka på rekryteringen kan de nu fokusera mer på barnen och på utredningar och låta mig sköta rekryteringar.

Det finns en uppenbar risk med att personalstyrkan är liten.

– Man hinner inte göra besök hos familjer, som man ska göra enligt lag. Och det är ju svårt att få någon anställd att stanna med den arbetsbörda som blir.

För att få ha familjehem krävs det utbildning, olika lång beroende på om man ska vara kontaktfamilj, ha ett jourhem eller familjehem. Man måste också utredas innan man får ta emot barn.

Sedan ska det göras kontroller för att se hur barnet anpassar sig – och hur familjehemmet fungerar. Det kan fungera olika bra i olika hem.

– Helst ska man ha fyra olika hem att välja mellan när man ska placera ett barn, därför är det så bra att vara många. Sen ska man säga till om man inte klarar av ett barn. Man är ändå lika guld värd genom att ställa upp. Kanske passar man inte för ett barn, men man kan klara av nästa hur bra som helst, säger Anders Henriksson.

Han vet att det inte alltid är en dans på rosor. Men under hans 30 år som fosterförälder har han mest positiva saker att ta med sig.

– Jag har fått samtal som: "Grattis, du har blivit morfar". Vår familj har blivit stor och man har fått så mycket tillbaka. Av alla barn vi har haft hemma hos oss har vi fått något positivt.

Nu ska Anders Henriksson ut och föreläsa för att locka till sig fler. Utmaningen är att övertala folk att tiden finns – kanske till att börja som kontaktfamilj som kan hjälpa till på helger. En annan utmaning är att få folk att tänka bort från bilden av "stökiga ungdomar" som hamnar i dessa situationer.

– Det är aldrig barnens fel att de har hamnat där. Det är föräldrarna som skapar barnen. Jag tror att 99 procent av alla barnen är goda och fina människor.

Samtidigt som fosterbarnen har kommit på löpande band har Anders Henriksson haft fyra barn. Även de verkar ha haft en bra upplevelse av fosterbarn. Nu har äldsta dottern anmält sig som frivillig för att ta emot barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om