Under tio dagar i slutet av spril och början av maj utsattes Korvgubbens restauranger i centrum och Skutviken i Luleå för ett 15-tal bedrägerier. Kunder betalade med vad som såg ut att vara Swish men som visade sig vara en fejkapp.
Vad bedragarna inte visste var att de även hade lämnat sina telefonnummer till kassasystemet.
Personalen reagerade när många yngre kom in och handlade ofta och dessutom för ganska mycket pengar. När transaktionerna kontrollerades visade det sig att de bara hade swishat över en krona.
– Tydligen måste de göra en riktig transaktion i fejkappen och de kanske inte vet om det själva men de lämnade ju så att säga ett visitkort efter sig, säger Johan Lundbäck, Korvgubben.
Syftet med den riktiga transaktionen är att få rätt namn på mottagaren för att sedan kunna skriva in det i den falska appen.
Johan Lundbäck kontaktade samtliga via sms och uppmanade dem att sluta samt att det hela skulle polisanmälas.
Det tog inte lång stund innan två unga personer, den ena var 13 år gammal, hörde av sig i panik.
– Det visade sig att de hade blivit hotade och tvingade av några större och äldre grabbar. Har det gått så långt att de hotar barn för att utföra bedrägerier är det lite läskigt, speciellt när man själv har barn, säger Johan Lundbäck, som bland annat har pratat med anhöriga till ett av barnen.
– Som förälder kanske man kan reagera om man ser swishöverföringar på en krona på barnens konto.
Den falska appen är väldigt välgjord och har inte butiksägaren möjlighet att kontrollera att transaktionen har genomförts är det lätt att bli lurad. Det står korrekt summa och det plingar om man trycker på skärmen. Precis som i den riktiga swishappen.
För Korvgubben är problemet övergående. I dagarna går de över till ett nytt system där kunden får kvittera köpesumman med bank id.
Innan systemet har tagits i bruk så får ingen under 18 år betala med swish.
För dem som inte har ett system som är kopplat direkt till kassan kan det ta lång tid innan bedrägerierna avslöjas.
– Hade inte personalen reagerat hade det tagit en månad innan det hade upptäckts. För en mindre firma kan det bli ganska mycket, säger Johan Lundbäck.
För Korvgubbens del gick de miste om cirka 4 000 kronor under de tio dagarna.
Att kunderna betalar med Swish är inte så vanligt. Det är främst när kontakten med banken strular som det används.
– Vi kanske har 100 swishbetalningar i månaden, ungefär.
Enligt polisen har det inte märkts av någon ökning av swishbedrägerier den senaste tiden.
– Nej, det är inget vi har nåtts av. Oftast tar det en tid innan affärsinnehavaren märker av det, så det kan vara en fördröjning, säger Björn Nilsson, förundersökningsledare vid polisen.
Att barn tvingas utföra köp under hot är inte heller något som polisen känner till.
– Nej, det är inget som vi har fått in. Jag kan inte kommentera enskilda ärenden men just det där tillvägagångssättet har jag inte hört, säger Björn Nilsson.
Men fenomenet med fejkappar är inget nytt.
– Att visa upp en falsk betalning är jättevanligt, tyvärr. Men det ska visa sig vara ganska dumt. Det är inte många som lyckas med det utan att åka fast, för de flesta åker fast, säger han.
Under hösten 2022 blev Kioskpiraten i Luleå utsatta för swishbedrägerier men efter det har det varit lugnt.
– Vi har blivit mer uppmärksamma på hur vi ska kontrollera det hela och utbildat personalen hur de ska upptäcka bedrägerier, säger Håkan Nelden.