Tveksamheten bottnar i den avtalskonstruktion som Luleå kommun har för snöröjningen, som innebär att entreprenörerna får ta merkostnaderna som det stigande dieselpriset innebär. Maskinentreprenörerna kan inte räkna med att kompenseras för stigande bränslepriser förrän inför nästa vintersäsong.
– Vi har räknat med sedvanliga prisökningar när vi lämnade anbudet men den här prisutvecklingen med närmare 25 procent ökning av bränslepriset, sedan anbudslämnande, hade vi inte kunnat förutse, säger Fredrik Palmquist, kommunikationschef BDX.
Inför årsskiftet låg dieselpriset på 19,07 kronor per liter och därefter har priset höjts flera gånger, senast under måndagen då priset höjdes till 20,77 kronor per liter vid bemannade stationer.
– När vi upphandlar har vi med en indexreglering en gång per år. I och med att avtalen skrevs i somras så är första året utan indexreglering. Tyvärr är det entreprenörerna som får ta smällen för den här prisökningen, säger Patrik Ruumensaari, sektionschef för gatudriften på Luleå kommun.
Luleå kommun har delat upp kommunen i fyra områden när man upphandlade snöröjningen. BDX vann upphandlingen för tre områden. Upphandlingen gäller för två vintersäsonger, med möjlighet till förlängning i sammanlagt fem år.
– Den här osäkerheten gör att färre och färre kommer att vilja lämna anbud. Antingen så sjunker kvalitén eller så skenar priserna, det är något som vi har varnat för, säger Fredrik Palmquist.
– Med facit i hand, vi kommer verkligen att tänka över om vi ska lämna anbud. Det är inte hållbart att vi ska stå för den här merkostnaden som blir, fortsätter han.
Han vill hellre se att bränsleprisets index beräknas månadsvis, istället för en gång per år som Luleå kommun gör.
– Det tycker vi är allra bäst, därför att det jämnar ut sig på ett annat sätt, både för oss och för kunden, säger Fredrik Palmquist.
Är BDX intresserad av att förnya avtalet?
– Det är svårt att säga, med såna villkor kommer vi att tänka över det.
Har ni råd att avstå, det rör sig om mycket pengar?
– Ja, vi vill ha uppdrag men vi måste som affärsdrivande företag tjäna pengar också, säger Fredrik Palmquist.
– Det pågår stora projekt i norra Sverige som inte har sådana villkor, där vi kan tjäna pengar på ett annat sätt. Går alla stora byggprojekt i lås då måste de offentliga aktörerna hänga med.