BDX-chef i Luleå och tre till häktas för grova ekobrott

Fyra personer begärs häktade i den stora ekobrottshärvan i Luleå och Piteå –däribland en högt uppsatt BDX-chef i Luleå samt en av hans familjemedlemmar. "Insatsen är resultatet av en längre tids utredningsarbete i ett ärende med koppling till logistikbranschen i Norrbotten", säger Nina Stenberg, förundersökningsledare, i ett pressmeddelande.

Fyra personer begärs häktade i den stora ekobrottshärvan i Luleå och Piteå –däribland en högt uppsatt BDX-chef i Luleå samt en av hans familjemedlemmar.

Fyra personer begärs häktade i den stora ekobrottshärvan i Luleå och Piteå –däribland en högt uppsatt BDX-chef i Luleå samt en av hans familjemedlemmar.

Foto: Klas Hallvarez

Luleå2024-04-12 09:57

Vi har tidigare rapporterat om den stora ekobrottshärvan som nu nystas upp. Luleå tingsrätt fryste redan i måndags tillgångar värda 63,1 miljoner kronor i sex bolag, två i Piteå och fyra i Luleå, vilket skulle säkra tillgångar som ska täcka företagsböter och utmätningar vid fällande dom.

Fem personer satt sedan tidigare anhållna efter flera stora tillslag, där bland annat polishelikopter användes. 

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå har nu under fredagen begärt fyra av personerna häktade för misstänkta grova penningtvättsbrott och grova bokföringsbrott.

Samtliga begära häktade på sannolika skäl, den starkare misstankegraden. 

Den misstänkta brottsligheten uppges ha kopplingar till logistikbranschen.

De fyra personerna är:

  1. En Luleåföretagare och högt uppsatt BDX-chef. Mannen, som har flera egna bolag, misstänks nu för sex fall av grova bokföringsbrott rörande verksamheter i Älvsbyn under åren 2019-2024 samt grovt penningtvättbrott samma tidsperiod i Älvsbyn. 
  2. En kvinnlig familjemedlem till Luleåföretagaren. Misstänks för grovt bokföringsbrott under perioden 2019-2024.
  3. En Luleåföretagare. Misstänks för grovt penningtvättbrott och grovt bokföringsbrott.
  4. En Piteåföretagare och högt uppsatt BDX-chef. Misstänks för två fall av grova bokföringsbrott i Piteå, tidsperioden 2022-2024 , samt ett fall av grovt penningtvättsbrott i Piteå, perioden 2019-2024.  

BDX-chefen i Luleå och företagets högt uppsatte företrädare i Piteå greps på tisdag morgon och sitter anhållna i Stockholm, enligt PT. Kvinnan och den manlige Luleåföretagaren sitter anhållna i Skellefteå.

Tillslagen leddes av civila utredare och poliser från EBM i Umeå och Sundsvall och skedde på totalt fem olika orter i Norrbotten, Västerbotten och även i Stockholm. 

I samband med tillslaget genomfördes flera husrannsakningar i bostäder och företagslokaler för att säkra bevisning. Det har även hållits flera förhör med de misstänkta samt med vittnen.

– Fem personer anhölls varav en senare försattes på fri fot. Misstankarna kvarstår mot den personen. Övriga fyra har begärts häktade, säger Nina Stenberg i ett pressmeddelande.

Insatsen skedde i samverkan med Polismyndighetens regionala insatsstyrka och polisflyget. Det har även skett en samverkan med Kronofogden.

– Vi har gjort en stor mängd beslag som vi nu noga går igenom och analyserar för att säkra ytterligare bevisning. Det kan handla om bokföring, datorer, telefoner och annat material, säger Nina Stenberg.

Tingsrätten har på åklagarens begäran fattat interimistiska beslut om kvarstad om sammanlagt 63 miljoner kronor.

– Kvarstadsbesluten avser säkrande av egendom för att täcka dels framtida yrkanden om företagsbot mot sex bolag som ingår i utredningen, dels framtida yrkanden om förverkat värde av medel som varit föremål för eller utbyte av penningtvätt, säger Nina Stenberg.

De misstänkta penningtvättsbrotten har enligt utredningen pågått sedan 2019. Förundersökningen inleddes efter anmälan från EBM:s underrättelseverksamhet i Umeå.

Uppdaterad klockan 11.00

Luleå tingsrätt beslutar att den brottsmisstänkta kvinnan från Luleå ska häktas med flera restriktioner, däribland får hon inte ha besök i häktet eller vistas med andra brottsmisstänkta.

Domstolen bedömer att det finns risk för att hon kan undanröja bevis eller försvåra utredningen på andra vis.

Kvinnan, som har en familjerelation med den högt uppsatte BDX-chefen, misstänks alltså för grovt bokföringsbrott tidsperioden 2019-2024.

Försvarsadvokat Carolina Nilsson företräder kvinnan som blev häktad under fredagen och åtal ska väckas senast den 8 maj. 

– Fram till dess sitter min klient häktad om inte åklagaren häver häktningen innan dess vilket jag hoppas på. Hon bestrider brott och vår förhoppning är att utredningen ska visa det, säger Carolina Nilsson.

Uppdaterad klockan 11.10

Nu väntar häktningsförhandling rörande den högt uppsatte BDX-företrädaren från Piteå, som misstänks på sannolika skäl för grovt penningtvättsbrott samt grovt bokföringsbrott.

Piteåprofilen förnekar brott och bestrider häktningen.

Alla dagens fyra häktningsförhandlingar sker bakom stängda dörrar med hänvisning till förundersökningssekretessen.

Uppdaterad klockan 11.45

Även BDX-företrädaren från Piteå häktas med omfattande restriktioner.

Tingsrätten tar nu lunchpaus innan de resterande två häktningsförhandlingarna ska ske, rörande en Luleåföretagare (klockan 13) samt den högt uppsatte BDX-chefen från Luleå (klockan 14).

Uppdatering klockan 13.10

Nu sker häktingsförhandlingarna rörande en Luleåföretagare i ekohärvan som misstänks på sannolika skäl för grovt penningtvättbrott och grovt bokföringsbrott. 

Det ska även ske kvarstadsförhandlingar som riktas mot såväl företagaren som hans verksamhet I två bolag.

Mannen företräds av försvarsadvokat Lisa Länta som uppger att hennes klient bestrider brott och häktning.

Detsamma gäller kvarstadsyrkandena som handlar om 8 miljoner kronor i det ena företaget och 7,3 miljoner kronor i hans andra rörelse. 

Ytterligare 2 miljoner ska ske som ett värdeförverkande av företagarens egna tillgångar.

Totalt handlar det alltså om en kvarstad på 17,3 miljoner kronor.

Åklagare Nina Stenberg vid Ekobrottsmyndigheten vill att även denna förhandling sker bakom stängda dörrar.

Uppdatering klockan 13.55

Även Luleåföretagaren häktas med restriktioner.

Kvarstadsyrkandena på totalt 17,3 miljoner bifölls också.


Uppdatering klockan 14.00

Dagens fjärde och sista häktningsförhandling gäller BDX-chefen i Luleå som alltså misstänks på sannolika skäl för sex fall av grova bokföringsbrott samt ett fall av penningtvättsbrott mellan åren 2019-2024.

Dock sker kvarstadsförhandlingarna rörande BDX-chefen först i slutet av nästa vecka. 

En kvarstad rör Luleåbons företag i Älvsbyn, i form av en företagsbot motsvarande 5 miljoner kronor samt ett värdeförverkande på ytterligare 10 miljoner kronor som ska täckas vid utmätning.

Hans andra företag i Luleå omfattas av kvarstad motsvarande 5 miljoner i företagsbot och ytterligare 7 miljoner i värdeförverkande i händelse av utmätning.

Därutöver finns kvarstad i form av 5,35 miljoner i ett värdeförverkande Från BDX-chefens egna tillgångar.

Totalt handlar det alltså om en kvarstad på 27 miljoner kronor rörande BDX-chefen i Luleå.

Uppdatering klockan 14.10

Nu inleds häktningsförhandlingen rörande BDX-chefen i Luleå.

Mannen medverkar via videolänk från Kronobergshäktet i Stockholm, där han greps i tisdags morse.

Kammaråklagare Nina Stenberg vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå redogör för rubriceringarna, där hon också understryker hur viktigt det är att häktningen sker mer flera restriktioner.

Mannens advokat Anna Melander uppger att han förnekar brott och bestrider häktningsyrkandena.

Förhandlingarna hålls nu bakom stängda dörrar.

Uppdatering klockan 14.38.

Den högt uppsatte BDX-chefen häktas även han med omfattande restriktioner, däribland  när det gäller att umgås med andra häktade eller stå i förbindelse med omvärlden genom post eller digital kommunikation.

undefined
"Tänk dig själv hur det känns att bli gripen och anhållen för detta. Han har aldrig varit i några kriminella sammanhang," säger Anna Melander om BDX-chefen som är ostraffad sedan tidigare.

Uppdatering klockan 16.30

Försvarsadvokat Anna Melander företräder den misstänkte BDX-chefen och enligt henne kom brottsanklagelserna som en chock för mannen, som förnekar brott. 

– Tänk dig själv hur det känns att bli gripen och anhållen för detta. Han har aldrig varit i några kriminella sammanhang, säger Anna Melander om BDX-chefen som är ostraffad sedan tidigare. 

Hon vill inte gå in närmare på bevisläget. 

– Sannolika skäl är vad det är, betyder typ inget i ekomål där beviskravet för häktningar är väldigt lågt generellt, säger Melander.

Tingsrätten hade på åklagarens begäran fattat interimistiska beslut om en total kvarstad om sammanlagt cirka 63 miljoner kronor i ekobrottshärvan, där BDX-chefen i Luleå står för 27 miljoner kronor.

– Vi hade inte fått yttra oss över tingsrättens beslut innan beslutet om kvarstad togs. I den här typen av ärenden är det inte helt ovanligt med interimistiska kvarstadsbeslut, då det säkrar upp eventuella fordringar i framtiden, säger advokat Anna Melander.

Åtal ska vara väckt senast den 8 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!