Nollvision när det gäller vårdskador. Det är utgångspunkten för den satsning som staten gör tillsammans med Sveriges kommuner och landsting, SKL. I arbetet ingår att landstingen ska följa olika regler och rutiner för att på det sättet uppnå bättre patientsäkerhet.
- Kanske är det vår högteknologiska sjukvård som gör det lätt att glömma bort att tvätta händerna. Därför måste vi tala om detta och hur viktigt det är att personalen sköter sin handhygien - det är den enskilt viktigaste frågan.
Det säger Eva Estling på SKL som leder arbetet med att öka patientsäkerheten.
Våga berätta
Hon talar om att införa en kultur som liknar den som finns inom flygvapnet: att personalen ska våga berätta om fel som de gjort eller som de höll på att göra.
Tanken är att det ska hjälpa till att minska skador som uppkommer i samband med sjukhusvård.
Det finns flera åtgärder som kan minska vårdskador. Där ingår införandet av rutiner för att se till att operationer förbereds på rätt sätt för att minska på misstag och tillbud.
Eva Estling talade om de här sakerna på en konferens i Luleå på onsdagen. Där deltog också Marion Lindh som är chefläkare inom Stockholms läns landsting. Hon talar om en undersökning som gjorts över hur personalen sköter sin handhygien.
Den visar att mellan 70 och 90 procent av personalen följer hygienföreskrifterna: tvättar händerna och spritar dem mellan varje patientbesök.
- All vårdpersonal borde följa de enkla hygienreglerna men tyvärr är det inte så. Det handlar om kultur, om en inställning till de här frågorna. Och där har sjukhusledningen ett stort ansvar. De måste visa att de tycker att de här frågorna är viktiga, först då blir de också viktiga för personalen.
I den överenskommelse som gjorts ska landstingen uppfylla vissa krav för att få rätt att få pengar av staten. Där ingår att landstingen ska mäta den så kallade patientsäkerhetskulturen och att det finns en lokal expertgrupp när det gäller användning av antibiotika,
Staten tänker fördela 400 miljoner kronor i år till de landsting som uppfyller de uppsatta kraven.