På två år förlorade vuxenpsykiatrin på Sunderby sjukhus 18 sjuksköterskor. De visade sig svåra att ersätta och i vissa fall fylldes vakanserna med mentalskötare (undersköterskor).
Men det gjorde arbetet ännu tuffare för de sjuksköterskor som finns kvar.
Vårdförbundet ser så allvarligt på situationen att man anmält den till Arbetsmiljöverket. Där håller man med och hotar nu landstinget med böter på totalt 500.000 kronor om det inte sker snabba förbättringar. Det handlar främst om att fasställa sjuksköterskornas ansvar och uppgifter samt säkerställa att de klarar dem "under samtliga arbetspass".
Vårdförbundets ordförande Erica Ohlsson säger att sjuksköterskebristen är besvärlig men att arbetsgivaren ändå kan göra saker för att förbättra läget.
– Det finns sjuksköterskor som vill jobba inom psykiatrin men de orkar inte med att de inte får sköta sitt arbete på rätt sätt. Får man inte förutsättningarna att sköta jobbet slutar man, säger hon.
Hon säger att avdelning 32 är "orolig", där blandas missbrukare med psykotiska patienter och åldersdementa.
– Man inne i en ond cirkel – arbetsförhållandena leder till att folk slutar vilket leder till än sämre förhållanden, säger Ohlsson.
Hon vill se en högre andel sjuksköterskor i förhållande till skötare. Inom psykiatrin är den 20-80 medan siffrorna närmast är de omvända inom somatisk vård.
Ylva Sundkvist är chef för division närsjukvård.
– Vi har reducerat antalet vårdplatser på avdelning 32 från 32 till 22 för att folk inte ska jobba ihjäl sig. Det blir jättetajt men det handlar om patientsäkerhet, säger hon.
Sundkvist menar dock att läget inte "är så illa som det låter".
– Av 22 tjänster är nu 17 tillsatta, säger hon.
Ulf Bergman är chef för närsjukvården i Luleå där psykiatrin ingår. Han medger att läget är bekymmersamt, inte bara i Sunderbyn utan även på andra håll. Psykiatrin i Piteå har stängt fem vårdplatser och i Gällivare övervägs liknande åtgärder.
– Vi har problem nu och inför sommaren. Vi måste vidta åtgärder, säger han.
Bergman tillträdde vid årsskiftet och ser nu över hur psykiatrin organiseras. Han talar om att flytta missbruksenheten från centrum till Sunderbyn samt att vårda psyko-geriatriker för sig.
Bergman medger dock att man måste förbättra arbetsmiljön inom psykiatrin.
– En hög lön kan locka folk till tjänsterna men det är arbetsmiljön som gör att vi får behålla dem, säger han.
Innan 15 juni ska landstinget visa Arbetsmiljöverket att man klarar detta, annars blir det böter. Tiden är alltså knapp.
– Ja, men samtidigt har vi arbetat med detta sedan 2007 så det är inte kort tid, säger Erica Ohlsson.