Ny mandatperiod, nya politiker och nya höjda arvoden. Från årsskiftet ska Luleås politiker få sina ersättningar via ett nytt system, allt enligt ett förslag från stadshusets kansli.
– Vi försöker nu koppla arvodena till ett riktvärde, ett bestämt belopp som man kan utgå från, säger Gunilla Lundin, kanslichef.
Riktvärdet ska enligt förslaget vara den summa som riksdagsledamöterna får som grundarvode, i år är det 59.800 kronor.
– Vi har valt det efter att ha tittat på hur jämförbara kommuner löst detta, säger Lundin.
Arvodena i Luleå kopplas till den summan i förhållande till vilken post den enskilde politikern har, vilken nämnd man sitter i och om uppdraget är på heltid, deltid eller fritid.
Bäst betald är även i fortsättningen kommunstyrelsens ordförande. Det uppdraget innehas just nu av kommunalrådet Yvonne Stålnacke och hon föreslås få mer än en riksdagsledamot.
– Det blir runt 110 procent av ett riksdagsarvode, om jag minns rätt, säger Gunilla Lundin.
Beslutet att slå samman tre nämnder till två resulterar visserligen i färre nämnder men innebär också att antalet heltidspolitiker i kommunledningen ökar från fyra till sex (se faktarutan).
Ser man till kronor och ören så vinner kommunalrådet Niklas Nordström mest på det nya systemet – hans arvode ökar med 5.912 kronor i månaden.
Arvodena till oppositionspartiernas gruppledare avgörs av hur många mandat partierna fick i valet. Förändringarna var inte stora utan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Rättvisepartiet förlorade varsitt mandat.
Nya Sverigedemokraterna fick tre mandat och betyder att SD:s gruppledare Carita Elfving får ett arvode på 32.320 kronor.
Jonas Brännberg (RS) och Carola Lidén (C) är därmed de politiker som får sänkta arvoden och det är direkt relaterat till att deras partier tappade mandat i höstens val.
Det ska också tilläggas att uppdragen att leda fritidsnämnden och kulturnämnden avlönas med 40 procent av en på heltid.
På måndag tar politikerna själva ställning till hur kansliet vill löna dem den kommande mandatperioden.