Hans Karlsson är ordförande i Råneå båtklubb, som hyr ut båtplatser och äger marken som sjöbodarna står på i Kängsö hamn. Det var också på föreningens uppdrag som sjöbodarna byggdes för 23 år sedan. Hans Karlsson har varit aktiv i föreningen länge och noterat att flera av sjöbodarna närmast hamnen under åren har inretts och bebotts i allt högre utsträckning. Men det är inget som båtklubben ser några problem med, tvärtom.
– Folk har varit kreativa och fixat till, det var någon som började och sedan har andra följt efter. Behoven förändras väl över tid och vi från klubbens sida tycker att det skapar en levande hamn. Det ska ju inte bara vara en parkeringsplats för båtar. Båtstölder har vi nästan inga problem med längre, när det finns folk i hamnen dygnet runt under säsong.
Hans Karlsson delar uppfattningen om att de aktuella sjöbodarna är och används som fritidshus.
Det går inte att få in några båtar i dem?
– Nej, det skulle väl vara en prydnadsbåt i så fall.
Sommaren 2018 genomförde kommunens miljöenhet en tillsyn efter en anmälan om att flera av sjöbodarna hade indraget vatten. Vattnet drogs in till sjöbodarna via båtklubbens stuga. Några av ägarna vi har varit i kontakt med har sagt att "alla gjorde likadant".
– Vi reagerade över det här för tre år sedan och sade till ägarna att detta måste upphöra. Annars skulle vi stänga av vattnet. Då byggde de ju den här infiltrationsanläggningen, säger Hans Karlsson.
Han har svårt att se hur båtklubben skulle kunna kontrollera allt som arrendatorerna gör med sina sjöbodar.
Ska en sjöbod verkligen ha indraget vatten?
– Nej, det ska den inte ha.
– Det som står i arrendeavtalet mellan oss och de som har sjöbodarna är att dessa inte ska användas som permanentbostäder. Men dit har vi ju inte nått i alla fall.
Vad anser ni från klubbens sida om att arrendatorerna har byggt fritidshus utan vare sig bygglov eller dispens från strandskyddet?
– Det har ju som blivit mer skärpt hur man ser på bygglov i dag. Det är svårt när något förändras över tid så här. Det dyker upp något nytt här och där, men vi är ju i hamnen på somrarna och lever med förändringarna. Då tänker man inte riktigt på det. Det är väl först när det dyker upp något som ställer till det som man ifrågasätter, säger Hans Karlsson.