Bastubaletten snart på turné

15 mars drar scenföreställningen ”Här dansar vi inte!” ut på turné. Liksom sin föregångare, den mycket omtyckta SVT-serien ”Bastubaletten”, kommer det att bjudas på dans, musik och så samtal förstås.

Upplevelse. Bengt Niska, tidigare kommunalråd i Pajala, är glad att han tackade ja till att vara med i tv-serien ”Bastubaletten”.

Upplevelse. Bengt Niska, tidigare kommunalråd i Pajala, är glad att han tackade ja till att vara med i tv-serien ”Bastubaletten”.

Foto:

Luleå2017-02-16 18:46

Bengt Niska, Henry Huuva och Bengt Aili är i Luleå på Kulturens hus för att göra reklam för sin nya scenföreställning.

– Ja, jag har redan satt igång med träningen. Jag har sett på bild att jag måste bli lite vigare, säger Bengt Niska.

Tv-serien ”Bastubaletten” som sändes under 2015 resulterade i föreställningen ”Här dansar vi inte!” som spelades för publik på Tärendö i somras. En inspelning av det tillfället visas på SVT på lördag.

Tittarna kommer att känna igen sig men föreställningen som turnerar under våren kommer att vara uppfräschad.

– Vi har nya idéer och grabbarna har alltid nya infall när vi möts, säger koreograf Justine Kirk, i en inspelad video som Pia Huuva visar upp under presskonferensen.

”Bastubaletten” har många fans. Det finns till och med en grupp på sociala medier som heter ”Vi som gillar Bastubaletten” och har nära 1 700 följare. Något som verkligen har gått hem hos publiken är de öppenhjärtiga samtal som förts mellan de fem tornedalska männen.

– Jag tror att människor har förutfattade meningar om den här delen av landet som vi vill visa upp. Att ”de där människorna, det pratar inte så mycket” till exempel. Vi är glada att kunna bidra till att fördomarna motbevisas, säger Bengt Niska.

– Vi blir värma i själen av all den uppskattning och intresset för oss som vi har fått. Och i bastun blir vi svettiga, skrattar Bengt Aili.

Språk och tillhörighet har varit mycket viktiga faktorer. Det låg till bakgrund till att tv-serien kom till – att männen skulle få tala sitt eget språk och att vidga allmänhetens bild av Tornedalen. Men även som ett viktigt samtalsämne mellan männen.

– Vi vill visa att vi är människor, samma sorts människor. Pensionärer mer eller mindre som vill berätta om våra liv. Och att vi vågar på nya utmaningar trots hög ålder och diverse krämpor, säger Bengt Aili.

– Vi vill få in lite glädje och lite skratt. Energi och den mänskliga sidan, säger Henry Rova.

Bengt Aili tillägger:

– Det ska inte bara vara en pilsnerrevy.

Hur många föreställningar det kommer att bli och hur det ska finansieras är inte klart än. Heart of Lapland har gått in som sponsor, Utblick Tornedalen är arrangör och tre föreställningar i Luleå och Piteå är spikade.

– Men vi har fått en mängd förfrågningar från olika delar av landet och även utomlands. Det finns ett stort intresse, säger Pia Huuva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!