Bastard burgers samarbetar med stjärnkock

I hemlighet har Bastard burgers under ett års tid samarbetat med stjärnkocken Marcus Samuelsson. Nu presenteras resultatet: en ny vegansk burgare.

I över ett år har Bastard burgers i hemlighet arbetat med stjärnkocken Marcus Samuelsson, från vänster: Lucas Karlsson, Jonas Ylinenjärvi, Marcus Karlsson, Marcus Samuelsson och Simon Wanler.

I över ett år har Bastard burgers i hemlighet arbetat med stjärnkocken Marcus Samuelsson, från vänster: Lucas Karlsson, Jonas Ylinenjärvi, Marcus Karlsson, Marcus Samuelsson och Simon Wanler.

Foto: Felicia Yllenius

Luleå2024-02-13 15:40

Marcus Samuelsson är en av Sveriges mest profilerade kockprofiler. 53-åringen är sedan många år bosatt i USA, där han driver ett flertal restauranger i egen regi.

– För ett år sedan tog Marcus Samuelsson kontakt med oss för att han ville bredda sin portfölj av burgare med ett veganskt alternativ. Vi satte honom i kontakt med en av våra samarbetspartners, Peas of Heaven, berättar Simon Wanler, ägare och vd i Bastard burgers.

Det köttproducerade och hundraåriga familjeföretaget från Härryda utanför Göteborg lät för fem år sedan lägga om hela sin produktion till plantbaserad mat.

Luleåföretagets eget kocklag har deltagit under utvecklingsarbetet. Nu lanseras ett nytt veganskt alternativ, som är baserat på svenska råvaror. Burgaren är gjord av ärtor och svamp.

Bastard burgers tilldelades nyligen utmärkelsen “Årets Vegoburgare” av Burgerdudes, men väljer nu att plocka bort den helt från menyn.

– Vi har haft samma veganska burgare rätt länge. Det är dags för något nytt. I ett år har vi ensamrätt på den här burgare som vi skapat tillsammans med Marcus Samuelsson och Peas of Heaven. På sikt finns också planer att sälja den i dagligaffärer, förklarar Simon Wanler. 

Kommer samarbetet med den newyorkbaserade kockprofilen Marcus Samuelsson att fortsätta?

– Vi siktar på att ta fram fler produkter. En del kommer att vara avsedda för den amerikanska marknaden, men jag utesluter inte att det blir fler nya produkter i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!