Bästa strömmingen någonsin

Nästan lika högtidligt som en Nobelfest.Så kan man beskriva surströmmingspremiären då årets Grand Kallax serverades i Kallax bygdegård.

Tradition. Lika mycket som det är tradition att äta surströmmingen är det att det första burken levereras till Ulf Lindgren av  Lasse Lindvall. I år kom han körandes på en fyrhjuling.

Tradition. Lika mycket som det är tradition att äta surströmmingen är det att det första burken levereras till Ulf Lindgren av Lasse Lindvall. I år kom han körandes på en fyrhjuling.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2014-08-21 21:31

Surströmming är kultur och tradition. Surströmmingspremiären i Kallax är ett lysande exempel på det. Det här var 24:e året i rad som bybor och inbjuda gäster var samlade premiärfest var att avnjuta delikatessernas delikatess. Så nästa år är det 25-årsjubileum.

– Vi har redan börjat fundera på vad som ska hända då. Jag lovar att ingen kommer att bli besviken, säger Ulf Lindgren, Kallax egen surströmmingsgeneral.

Som sig bör var det Lasse Lundvall, eller Pajala-Pelle som han heter i de här sammanhangen, som levererade den första burken av årets inläggning. I år kom han insusande på en fyrhjuling och levererade den första burken av Grand Kallax 2014. Enligt saltmästaren Anders Landelius den godaste någonsin.

Traditionsenligt var också några prominenta gäster inbjuda för att avnjuta årets inläggning. Bland hedersgästerna i år fanns handelsministern Ewa Björling, kocken Malin Söderström, landshövding Sven-Erik Österberg och givetvis också skådespelaren Stefan Sauk, som varit med sedan starten. På plats fanns även Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke och Niklas Nordström.

– Den här var fantastisk. Det säger jag varje år, men den här var verkligen fantastisk, säger Stefan Sauk, efter de första tuggorna.

Lika lyrisk i omdömet var kocken Malin Söderström, Stockholm.

– Fantastiskt gott. Verkligen jättegott. En mjuk och fin strömming, säger hon och berättar att hon redan på morgonen var med och åt surströmming i TV.

Malin Söderström kan lugnt titulera sig surströmmingsexpert och har ätit det i 40 år. Hon har till och med ett eget surströmmingsmärke, Malins mix. En burk med både hela strömmingar och filéer.

– Så att man snabbt kan få en strömming på mackan och smaka av. Det tar ju längre tid om man ska rensa strömmingen, förklarar hon tanken med sin idé.

Handelsminister Ewa Björling visade sig också vara en rutinerad surströmmingsätare. Men så har hon också sina rötter i Pajala.

– Vi har faktiskt som tradition på Utrikesdepartementet att ha en årlig surströmmingsfest. Vissa äter mycket, andra lite och några nästan ingenting, men det är obligatorisk närvaro, påpekar hon.

Hon tror dock inte att surströmming är någon framtida exportvara.

– Den är för god för att vi ska exportera den, säger hon och skrattar.

Av de fyra i honnörsbåten var den landshövding Sven-Erik Österberg, som var den mest koncentrerade. Men så är han också nybörjare då det gäller surströmming.

– Jag har smakat några gången, men det var inte så tokigt, säger han diplomatiskt efter de första tuggorna.

Nu är det bara för Ulf Lindgren, Lasse Lindvall och de andra i Kallax att börja fundera på 25-årskalaset nästa år. Det kanske blir en Grand Grand Kallax?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!