Bästa skolmaten är hemlagad

På Lillstrandskolan står Martin Wänberg, som går i trean, och lagar våfflor. I ugnen står två formar med fiskgratäng.

FULL KONTROLL. Marcus Hedström visar Martin Wänberg hur man ska göra för att inte bränna potatismoset för mycket.

FULL KONTROLL. Marcus Hedström visar Martin Wänberg hur man ska göra för att inte bränna potatismoset för mycket.

Foto: Lisa Björk

Luleå2009-03-25 17:16
Lillstrandskolan på Hertsön är en av de skolor i Luleå där man placerar elever som behöver extra stöd för att klara skolgången. Här har man valt att satsa extra på träning och hälsa. - Vi ser eleven som en helhet. Vi ser till att de får god mat samtidigt som vi motiverar dem att träna och utvecklas socialt, säger Marcus Hedström, lärare på skolan. Skolan har samma undervisningsmål som de övriga skolorna. Men de har ett mera praktiskt undervisningssätt. Barnen får till exempel räkna mynt och lägga i högar på mattelektionerna. - På så sätt kan vi skapa en ökad förståelse för hur man kan använda matematiken i verkliga livet. Och visa för eleverna att de verkligen har nytta av att lära sig saker, säger Marcus Hedström. De brukar laga mat på skolan. Råvarorna får de ifrån Örnässkolan. De följer den ordinarie skolmatsedeln men lagar maten själva i det egna köket. Det är ett projekt som pågått i tre veckor. Martin Wänberg, ifrån klass 3, berättar att det blir godare mat om man gör den själv. - Jag gillar allt om det är sås till. Speciellt fisk måste man ha sås till annars blir det inte gott. På Lillstrandskolan har de lyckats se till att maten inte blivit dyrare trots att de blivit lite lyxigare. Marcus Hedström tror att det delvis beror på att de är så få elever. Det är lättare att beräkna portioner då. Eleverna har även fått gå och testa sin kondition och fysiska kapacitet på ett gym. - Jag vet inte om det beror på maten och träningen här på skolan men alla elever har ökat sin kapacitet sedan vi började med det här projektet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om