– Egentligen är det inget specifikt som gäller just denna helg som inte gäller all annan tid på året, säger Petterson, chef för trafikenheten vid polisen i Luleå.
– Råden är att starta i tid, köra utvilad, hålla avstånden. Vi ser mycket av "upphinnarolyckor"- folk som tror att de kommer fortare fram om dom jagar fram i trafiken, säger han.
Skulle det bli problem med bilen så finns det viktiga saker att tänka på uppmanar han:
– Om du till exempel får punktering- försök då att köra undan bilen, håll av eller ta dig till en parkering. Ställ dig inte mitt i trafiken och byt däck, säger Daniel Pettersson som berättar att det sker alltför många påkörningsolyckor vid däckbyte.
– Ställ dig i diket och ring en bärgare istället, råder han.
Att ha bra lufttryck i däcken är en viktig förberedelse.
– Man lastar bilen och det blir fort tungt så kolla lufttrycket innan du far.
I Norrbotten kommer den polispersonal man har i ordinarie tjänst att hålla ett sedvanligt öga på midsommartrafiken. Några specifika vägavsnitt att ängslas för finns inte heller på kartan i år.
– Alla vägar som ej är mötesseparerade ger ju flera olyckstillfällen förstås med en ökande trafik, säger Pettersson och nämner E 10:an. Byggnationer kring Kalix-bron och beläggningsarbeten efter E 4 ger köer och irritation snarare än olycktillbud.
Själv kliver han i båten och drar till havs under midsommarhelgen.
– Här gäller det också att vara förberedd för här kan man ju inte stanna till vid någon vägkant, säger trafikpolischefen.