Den lokala pizzeriaägaren Iraj Rahmani som i många år drivit ett flertal pizzerior runt om och i Luleå riskerar att förlora sin bästa pizzabagare. I och med Migrationsverkets nya försörjningskrav som trädde i kraft strax innan årsskiftet finns det olika krav som måste uppfyllas innan man som sökande kan få arbetstillstånd.
Ett av dessa krav är att den som söker arbetstillstånd måste tjäna minst 80 procent av den nuvarande medianlönen i Sverige. Pizzabagaren, som nu riskerar att bli utvisad heter Mohammad Salami, tar sin advokat till hjälp för att berätta mer om situationen.
– Avslagsbeslutet handlar egentligen om en småsumma på några hundralappar vilket har resulterat i ett utvisningsbeslut. Åtgärderna för att allt ska bli korrekt är egentligen enkla, men det som har hänt är såklart tragiskt och konstigt att Migrationsverket bara rakt av gav avslag, säger advokaten Fatemeh Pakyari.
I juni varje år publicerar Statistiska centralbyrån (SCB) statistik över median- och medellön i Sverige. Den 18 juni i år uppdaterades medianlönen i Sverige och med det även kravet på hur mycket man måste tjäna för att få arbetstillstånd. Migrationsverket gör det tydligt däremot att, "har man en pågående handläggning så prövas den utifrån gällande medianlön vid ansökningstillfället".
Innan 18 juni var den publicerade medianlönen 34 200 kronor. Detta innebär att en sökande skulle tjäna minst 27 360 kronor vilket är 80 procent av medianlönen. Efter den 18 juni har medianlönen gått upp till 35 600 kronor, vilket innebär att en som söker i dag behöver tjäna minst 28 480 kronor.
Iraj Rahmani hade han fått veta att det var cirka 27 000 kronor som gällde, för att sedan få veta att det är mer än 28 000, vilket både förvirrade och förvånade honom.
– Man blir ju förbannad. Mohammad har, sedan han kom hit visat sig vara riktigt duktig på det han gör, och har hjälpt mig otroligt mycket. Jag förstår verkligen inte hur man inte bara kan åtgärda summan i efterhand eller att Migrationsverket bara hörde av sig och informerade om felet, säger Iraj Rahmani.
Mohammad Salami som flydde från Iran till Sverige för ungefär två år sedan berättar om sin tid i Sverige, samt vad en potentiell utvisning skulle innebära.
– Det har betytt så mycket för mig att få komma hit och jobba och fly från regimen som annars hade dödat mig. Vissa, de kommer bara hit för att ta lån och inte jobba men inte jag. Så när jag fick chansen här hos Iraj blev det riktigt bra. Men nu, när jag kanske ska bli utvisad vet jag inte riktigt vad jag ska göra, säger Mohammad Salami.
Rösten är svajig och ögonen fylls av tårar när han berättar vad som skulle hända om han blev utvisad tillbaka till Iran.
– Jag är väldigt stressad och får panik bara av att tänka på det. Precis som för många andra gick det inte att bo kvar i ett land som vill döda en, vilket är precis det som skulle hända ifall jag återvände, de skulle döda mig, säger han.
Mohammads advokat berättar över telefon om deras plan just nu.
– Vi har valt att överklaga beslutet om utvisning och kommer göra allt för att det värsta inte ska ske. Hela situationen är så märklig och Migrationsverkets beslut känns inte alls i linje med vad den nya lagstiftningen säger, för Mohammad har inga tidigare domar eller så, säger Fatemeh Pakyari.