Barnsligt gott med grönt

Masserad grönkålssallad och turboglass. Vad tror ni om det på en förskolemeny? I tisdags fick ett gäng förskolekockar från Luleå kommun en injektion av grön matinspiration.

MATLAGNING. Här ska det provlagas! Kristina Wikström till höger släpper lös kursdeltagare i köket.

MATLAGNING. Här ska det provlagas! Kristina Wikström till höger släpper lös kursdeltagare i köket.

Foto: Petra Isaksson

Luleå2013-12-04 16:12

Varje år får de cirka 90 förskolekockarna i Luleå kommun fortbildning inom olika områden. Denna gången har det handlat om vad man kan göra med frukt och grönt. Och det var populärt konstaterade kommunens kostekonom Anna Enegran och kursledaren Kristina Wikström från Hushållningssällskapet.

– Jo det här har varit mycket efterfrågat, säger Kristina Wikström som hade bullat upp med massor av grönsaker som hennes tredje kursomgång på 22 kockar fick kasta sig över och provlaga mat av och få information om.

– Jag har varit kock i 40 år men det är jättekul att få ny input förklarade Jimmy Kajser på Ormbergets förskola. Han lät sig bland annat charmas av den inte alltför ofta använda majrovan, en grönsak som Kristina Wikström höll fram som en intressant nyskapare liksom kålrabbin.

– Det måste jag prova, förklarade han entusiastiskt. Och att barnen är intresserade av frukt och grönt skrev han under på. - De äter väldigt mycket frukt och under hela dagen finns det tillgång till det, berättade han.

Att det finns massor med kunskaper hos kockgänget om frukt och grönt och knep för att få barnen att prova på stod klart. När kursledaren framhöll den c-vitaminrika och järnstinna grönkålen tipsade Ann-Sofi Andersson från Kläppbacken i Sunderbyn:

– Man kan göra chips i ugnen av den, jättegott!

Och så lät det genom hela kursdagen, lättkokt majrova med smör mums! Kålrabbi- stavar som snacks , namnam, och egen skakad smoothie med blåbär , ja tack! Så grattis alla förskolebarn nu blir det nog andra bullar på tallrikarna i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!