Barns rättigheter i fokus

I går onsdag var en stor dag för Mandaskolans elever i Luleå.
Barns rättigheter stod i fokus och på plats fanns nio internationella gäster.
En av dem, Saw Romel från Burma, arbetar som ryggsäcksläkare.
- Jag hjälper människor som är på flykt inne i sitt land.

LULEÅ2007-04-19 06:00
I flera månaders tid har Mandaskolans elever förberett sig inför det här dagen. Bland det viktigaste har varit att lära sig om barns rättigheter vilket skett genom WCPRC.
Mandaskolan som är en Global friends-skola har också deltagit i en viktig världsomröstning, där pristagarna gjort stora insatser för barns rättigheter. Genom att vara en Global friends-skola ges även möjligheten att vara värdskola för en dag då WCPRC är på besök.
Dagen började med att de internationella gästerna hälsades välkomna ute på skolgården. Gästerna som bestod av jurybarn, vuxna följeslagare, dansare och musiker kämpar på ett eller annat sätt för barns rättigheter. Omar Bandak, 16 år från Palestina, är ordförande för jurybarnen. Han representerar barn i konfliktområden och under ockupation.
- Det viktigaste med det här är att barnen får lära sig om barns rättigheter så att de kan stå upp för sina egna rättigheter, säger han.

Hård uppväxt
Under dagen berättade Omar Bandak för Mandaskolans elever om sitt liv hemma i Palestina. Om dagar då han inte kan gå till skolan på grund av det råder utegångsförbud i staden.
- Att gå i skolan är alla barns rätt, likaså att få känna sig trygga och säkra. De kan inte vi barn i Palestina, jag vill leva i fred och känna mig som andra barn i världen, säger han.
En av Mandaskolans elever, sjätteklassaren Wilson Borongo tyckte det var spännande att träffa gästerna. Själva arbetet inför besöket beskriver han som kul och viktigt.
- Det är kul att kunna göra något för dem. Jag har själv haft en hård uppväxt i Kongo Kinshasa, säger han.
På frågan vilken som är den viktigaste rättigheten för barn enligt honom svarar han att det är att barn ska ha det bra och få mat. Det är sorgligt att så många dör av svält.
En annan av gästerna är Saw Romel från Burma. Sedan tio år tillbaka är han ryggsäcksläkare, det vill säga en sjukvårdare som hjälper människor på flykt undan militären i Burma.
- Militären i Burma bryter ständigt mot de mänskliga rättigheterna genom att förtrycka sitt eget folk. De kommer till byar och många bybor flyr ut i djungeln, säger han.

Hjälper människor på flykt
Saw Romels uppgift är att smyga över den thailändska gränsen till Burma med en ryggsäck packad med mediciner och utrustning. Han hjälper barn och bybor långt inne i djungeln, ibland sätter de upp tillfälliga djungelkliniker. Smyga måste ryggsäcksläkarna då militären även jagar dem.
- Vi hjälper sjuka och delar ut vitaminer. Vi utbildar i hur man skyddar sig mot malaria, hur viktigt det är med rent vatten och bra toaletter. Vi lär barnen i skolorna som i sin tur lär de vuxna, barnen blir på så vis byns räddning. Vi tar även hand om människor som blivit skadade av militärens landminor, säger Saw Romel.
Totalt finns det 76 grupper med ryggsäcksläkare, varje grupp består av fem personer.
Fakta WCPRC
WCPRC står för World?s children?s prize for the rights of the child och stärker barn och ungdomar jorden runt så att de kan göra sina röster hörda och kräva respekt för sina rättigheter i enlighet med FN:s barnkonvention.
w Tolv miljoner elever i 25.000 skolor i 85 länder står bakom WCPRC.
5,2 miljoner av dessa elever deltar i en världsomröstning där pristagarna kämpar för en bättre värld för barn.
Alla skolor och barngrupper i hela världen kan bli Global Friend till WCPRC. Det ger dem bland annat rösträtt i världsomröstningen.
Ytterligare en pristagare som arbetar för barns rättigheter utses av jurybarn från 15 länder, som bland annat varit slavar i jordbruk och bordeller, soldater, flyktingar och gatubarn. Barnen är genom sina egna erfarenheter experter på barns rättigheter. Källa: WCPRC
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!