Barnreportrar lär andra om teknik
Teknikspanarna har kommit till Luleå. En buss med sex barnreportrar mellan 11 och 13 år ska göra reportage om naturresurser och stål på SSAB och Ferruform. - Vi försöker väcka intresset för teknik hos barnen. Förra året var det 60.000 elever som använde materialet i skolan. I år kommer upp till 100.000 elever att följa serien, säger producenten Maria Guerpillon.
Sminkas. Innan studioinspelningen i bussen blir barnreportern Anthon Bremer sminkad. Sedan ska han in på SSAB för att lösa en uppgift genom att intervjua järnverksarbetare.
Foto: Sara Moritz
Bussen innehåller, förutom programledare och teknikexperter, sex barnreportrar i åldrarna 11 till 13 år. Teknikspanarna ställs inför olika uppdrag som sedan leder dem till olika företag i de städer de passerar. Fem städer har besökts. Från Lund i söder via Borås, Linköping och Eskilstuna till Luleå i norr. Under resan har de varit på företag som Sonyericsson, Assa, Saab aerotech, Ferruform och SSAB.Till hösten är det dags för den nya teknikspanarserie som nu spelas in. Allt levereras i en DVD-box med fem avsnitt till de skolor som anmält att de vill ha den. Till varje avsnitt hör sedan ett uppdrag som klassen ska lösa tillsammans med sin lärare. Det är samma uppdrag som barnreportrarna på teknikbussen ska lösa när de åker genom landet.Genom serien och uppdragen ökar elevernas kunskap om välbekanta teknikområden, eleverna får både ökad kunskap om hur vardagstekniken fungerar och har utvecklats men också en ökad förståelse för samspelet mellan teknik och samhälle.Teknikspanarna är kostnadsfritt för skolan då det finansieras av arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen och dess 3.400 medlemsföretag i hela landet. - De skolor som anmält att de vill ha serien kommer att få den gratis. Förra året var det 60.000 elever som följde serien. I år kommer det att att öka till 100.000 elever. Det här konceptet är utvecklat tillsammans med lärare och följer skolplanen så det fungerar bra att använda i undervisningen, säger Maria Guerpillon.Roligt men stressigt
De barn som varit reportrar under denna säsong är också mycket nöjda med sitt arbete. - Det har varit jättekul. Och alla vi har intervjuat har tagit oss på stort allvar. Sen har vi fått göra så mycket roliga saker, säger Josefine Törnqvist.- Vi har fått veta så många nya saker. Fått se saker som vi annars kanske aldrig någonsin skulle ha fått se. Men jag tycker ändå det ska bli skönt när det tar slut. Att slippa den här stressen, säger Anthon Bremer.Efter intervjuerna på SSAB är roadtripen slut för det här året. Slår serien väl ut på skolorna så kanske det blir fler besök till länet nästa år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!