Det råder inköpsförbud för möbler inom barn- och utbildningsförvaltningen. Inför skolstarten i höst är läget särskilt akut.
- Man får inte köpa möbler så länge vi är i överprövningsläge. Rektor på respektive skola kan tycka att det finns särskilda skäl och att man därför ska chansa och göra direktupphandling. Men om en rektor vill fatta ett sådant beslut ska hon signalera till skolchefen och nämndordförande, säger Lollo Vikman, upphandlare på inköpsavdelningen i Luleå kommun.
Möbelupphandlingen som resulterade i en ännu pågående juridisk tvist, annonserades i juni 2012 och startade i januari samma år.
"Bristfällig kontroll"
Företagen ABA skol AB och Input interiör norr AB vann uppdragen att leverera möbler till förskolor respektive skolor.
De konkurrerande leverantörerna Lekolar AB och Kreativa kontor överklagade till förvaltningsrätten som gav kommunen rätt. Vid det laget hade nästan fem månader adderats till upphandlingsprocessen.
Lekolar AB ansökte och fick prövningstillstånd i kammarrätten där ärendet ligger sedan i februari.
- Vår huvudsakliga invändning är att flera av de produkter som har offererats av våra konkurrenter inte uppfyller de ska-krav som kommunen angivit i sitt underlag. Vi anser således att kommunens kontroll har varit bristfällig, säger Martin Puumalainen, anbudschef på Lekolar AB i en skriftlig kommentar.
Dröjsmål vanligt
Kommunjuristen Andreas Wallstén håller inte med.
- De menar att kommunen borde ha gått längre i kontrollen av anbuden, men kontroller är gjorda såsom man kräver av en upphandlande myndighet, säger han.
Enligt Andreas Wallstén är det vanligt att prövningar
i förvaltningsdomstolar är långdragna.
- Det ställer till det för dem som är i behov av varorna eller tjänsterna det handlar om. Vi är låsta under tiden det pågår, säger Andreas Wallstén.
Låsningen äventyrar barnens arbetsmiljö, dock inte de anställdas. Luleå kommun har ett ramavtal för inköp av kontorsmöbler till personal.
Lång väntan
Nu råder oviss väntan på kammarrättens beslut.
- Jag tycker att det borde komma väldigt snart men det har jag tyckt länge, säger Lollo Wikman.
Kommer domen i maj hinner skolor och förskolor göra sina beställningar inför hösten. Dröjer det ytterligare får barnen hålla till godo med nödlösningar.
- Luleå kommun är stort med ungefär 70 förskolor och 50 skolor, vi har oftast överblivna möbler någonstans. De som har störst behov får låna på det sättet, säger Walborg Wallström, utvecklare på barn- och utbildningsförvaltningen.