Barnombudsmannen om barnen på Sis-boendena: Extremt allvarligt

Barnombudsmannen Juno Blom ser allvarligt på IVO:s kritik mot förhållandena på Sis-hemmet Sävastgården.
– Det är klart att det är fruktansvärt att det händer igen, säger hon.

Barnombudsmannen Juno Blom ser allvarligt på de brister som uppdagats, inte bara på Sävastgården, utan på flera Sis-hem i landet.

Barnombudsmannen Juno Blom ser allvarligt på de brister som uppdagats, inte bara på Sävastgården, utan på flera Sis-hem i landet.

Foto: Ulrika Vallgårda

Luleå2025-01-11 13:00

Barnombudsmannen Juno Blom besökte Luleå i samband med Tintingalan och träffade Kurirens reporter innan dess på sitt hotell för att kommentera situationen på Sis-hemmen.

– Att barn som är så utsatta att samhället bedömer att de måste få tillgång till vård, behandling, skydd och stöd i statens regi snarare blir ännu mer utsatta inom ramen för den verksamhet som ska skydda, stötta, ge vård och behandling – det är oerhört allvarligt, säger hon

Hon betonar att bristerna som förekommit på Sävastgården varken är någon unik eller någon ny företeelse, utan att det har framkommit brister på många Sis-hem runtom i landet när IVO har gjort tillsyn.

– Det har kommit larmrapport på larmrapport och det som är så skrämmande är att det inte är något nytt utan har pågått under lång tid. Det finns en extrem svaghet i att vi inte har kommit till rätta med det. 

Hon har själv rest runt och samtalat med barn som bor på eller har tidigare erfarenhet av att vara placerade Sis-hem på olika ställen i Sverige.

– Flera av dem har gett uttryck för att det som hände där inne, den utsattheten de upplevde, många gånger var värre än vad de upplevt tidigare i livet. 

Det var barn som hade varit utsatta av personalen, men också barn som upplevde att de vuxna hade tappat kontrollen, vilket har medförde att det var barnen och ungdomarna själva som styrde inne på hemmen, något som ledde till en stor otrygghet.

undefined
Barnombudsmannen Juno Blom besökte Luleå i samband med Tintingalan och då uttalade hon sig även om Sis-boenden till Kuriren.

Hon understryker hur viktigt det är att de barn som har låsts in för att de har begått brott får en chans att komma ut efteråt som helare människor så att de kan börja leva ett bättre liv utan kriminalitet.

– Samtidigt finns det barn, framförallt flickor, som absolut inte har begått några brott, utan snarare själva har varit utsatta för olika övergrepp tidigt i livet och behöver få hjälp och skydd. Att de då inte får den hjälp de behöver blir ytterligare ett svek och jag tycker att vi ska be dem om ursäkt.

Mötena med de frihetsberövade barnen ska resultera i en rapport som Barnombudsmannen kommer att lämna över till regeringen i mars.

Regeringen tillsatte i februari 2024 en utredning i syfte att reformera den statliga barn- och ungdomsvårdens uppdrag och organisation och det ser hon positivt på. 

– Men en utredning tar tid och vi måste göra något här och nu. Barns liv går inte i repris, utan varje barn har rätt till värdighet, ett respektfullt bemötande och hjälp med vad de har behov av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!