Idag var hela barnomsorgen på inspirationsdag i landstingshuset. Mödrahälsovården, förlossningen, BB, barnmedicin och barnahälsovården samlades för att lyssna på föreläsningar. En aspekt var inkluderandet av partnern under hela födseln. Det ska vara en delad upplevelse när man får barn.
– Ett exempel är att prata i plural, "ni ska ha barn" eller "vårt vatten har gått", säger Anna Jacobsson som är chef för BB.
En annan del av processen är amningen.
– Vi vet att amning är bra på väldigt många sätt. Jämställdhet mellan föräldrar är positivt för amningen. Men vi får inte vara för påtryckande utan föräldrarna måste få göra sina egna val, säger Barbro Landström som är samordnande barnmorska i länet.
En som också förespråkar en mer inkluderad partner är Mats Berggren. Han är verksamhetsansvarig för Män för jämställdhet.
– Under mina sju, åtta år som jag engagerat mig i frågan har jag hört att amningssiffrorna sjunker. Samtidigt ökar jämställdheten. Vilket får det att låta som om män är ett hot mot amning, säger han.
Han vill att papporna ska inkluderas mer i vården. Att de ska hitta sin plats. Det anser han är att se till barnets bästa.
– Pappan ska också vara med på amningsinformation. Det finns dessutom en studie som visar att när föräldrarna delar på ledighet så ammas barnet längre, säger Mats Berggren. Han fortsätter.
– Även pappagrupper bidrar till att mannen känner sig mer delaktig. Något som vi har sett verkar bidra till att han är mer stöttande.
Han har hittat vad han tycker är ett föredömligt sätt att tänka kring barnfödsel.
– HBTQ rangordnar inte efter kön. Där föds barnet och har två vårdnadshavare. Det är bra att inte vara så låst till könsrollerna.