Barent runt på 35 dagar

De är 13 ryska ungdomar från en av världens mest nyckfulla städer, Severomorsk på Kolahalvön.
På 35 dagar ska de korsa fyra länder, se fyra hav och lägga 340 mil bakom sig. På cykel.
I torsdags kom de fram till Luleå.

LULEÅ2006-07-17 06:00
Severomorsk har kallats den "stängda staden". En ökänd rysk stad vid Barents hav, hamn för bland annat ubåten Kursk, som blev kvar i djupet med 118 sjömän ombord.
Det är nämligen i Severomorsk, på Kolahalvön, som den Norra Ishavsflottan har sin bas. Staden ligger två mil norr om Murmansk, som anses vara världens nordligaste storstad.
- Vi lever i en liten stad där det kan gå många år innan man får se en utlänning. Vi tror att det här är ett bra sätt för ungdomarna i Severomorsk att få se andra kulturer och träffa andra människor, säger Olga Lipina.
Hon och de andra tolv cyklist-erna tillhör cykelklubben Pilgrims, som för sjunde året i rad gett sig ut på en långresa.
- Cykeln är ett fantastiskt sätt att resa på, säger Olga Lipina som är en av ledarna och som varit med på alla sju resor som cykelklubben gjort. Det finns alltid många ungdomar som vill ställa upp.
- Resorna börjar planeras i september och de sista tre månaderna innan avfärd måste ungdomarna hårdträna, berättar Olga Lipina.
Det är klart, de ska ju cykla tio mil om dagen.
De flesta ungdomarna är mellan 13 och 16 år. Yngst i sällskap-et är lille Yury Vasin med sina nio år. Han är gruppens maskot.
- Han har varit sååå duktig, skrattar Olga Lipina. Men när han blir för trött får han åka i kombin, där all packning ryms.
De sover i tält och lagar sin egen mat. För det handlar inte bara om att träffa andra människor, utan även att komma nära naturen.
Det är en blandning av frilufts och studieresa. Tanken är att ungdomarna ska få lära sig så mycket som möjligt om de olika länderna och ställena de besöker. I Luleå passade de på att besöka Kyrkbyn bland annat.
Luleå och Severomorsk har faktiskt en koppling sedan tidigare. När Luleå lokaltrafik omorganiserade sin verksamhet förra året, skickades bussarna som blev över till Severomorsk.

Missar inget
I går cyklade gruppen mot Arvidsjaur och sedan rakt västerut mot Norge. Sedan ska de tillbaka till Ryssland genom Nordnorge. På 35 dagar kommer gruppen ha cyklat igenom fyra länder, sett fyra hav och lagt 340 mil bakom sig.
Valentin Baranovskiy är 13 år och det här är hans första resa. Han har förberett sig noga och trots att två tredjedelar av resan återstår, hoppas han få chansen att vara med nästa år också. Vart det än bär.
- Reser man med tåg eller flyg är det så mycket man missar. Man kan inte se de vackra landskapen eller känna de olika dofterna. Att cykla är det bästa sättet att resa på, säger han.
Valentin Baranovskiy var inte född när kalla kriget tog slut. Men efterdyningarna av den mörka epoken känns fortfarande i Severomorsk. Missiler med kärnvapenspetsar finns bara några kilometer bort och till den förbjudna staden kommer ingen som inte har tillåtelse. Alldeles för många hemligheter bevaras fortfarande inom stadsgränsen.

Söker upp världen
Eftersom världen aldrig kommer till Severomorsk, har de ryska ungdomarna bestämt sig för att komma till världen.
Kanske gör det bedriften ännu större. Öppna ungdomar från den stängda staden.
- Resan har gått över förväntningarna, säger Olga Lipina och pekar upp mot solen som trängs mellan två moln.
Än så länge ler vädrets makter åt hjältarna från Severomorsk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om