Bankens skanningsapp läste fel – pengarna gick till privatperson

LF Norrbottens skanningsapp för mobiltelefoner läste av kontonumret fel när Emelie Keding i Luleå skulle betala sin kreditkortsfaktura. Pengarna gick till en privatperson i Kumla stället.

"Kom ihåg att kontrollera siffrorna innan du betalar" går att läsa inne i LF Norrbottens mobilapp.

"Kom ihåg att kontrollera siffrorna innan du betalar" går att läsa inne i LF Norrbottens mobilapp.

Foto:

Luleå2018-04-26 09:00

– Jag fick själv ringa upp den här personen som fick pengarna. Han swishade tillbaka pengarna, men han hade ju lika gärna kunnat behålla dem, säger Emelie Keding som blev rätt stressad när det inträffade.

Vad som hände var att den mobilapp som LF Norrbotten tillhandahåller läste av fel när Emelie Keding skannade den pappersfaktura som hon använder när hon för över pengar från sitt lönekonto till sitt kreditkortskonto. Det var lite skumt ljus och kameran använde blixten. Hon slängde pappersfakturan men några dagar senare upptäckte hon att pengarna gått till privatpersonen Bengt Carlsson i Kumla. När Emelie ringde banken sa de att hon själv fick ringa till Bengt Carlsson.

– Är det Länsförsäkringar du har, var det första han frågade när jag ringde honom, säger Emelie Keding.

– Jag har ingen lust med att de skickar pengar till mig som jag inte ska ha, säger Bengt Carlsson som hittills råkat ut för detta fem gånger på ett år.

Två gånger har personerna själv ringt, en gång har någon från banken ringt och två gånger har han fått brev från banken. I samtliga fall har han swishat tillbaka pengarna.

– Kunden ska själv dubbelkolla vart man skickar pengarna. Även om man använder ett hjälpmedel så är det ungefär som att själv slå in siffrorna, säger Andreas Hansen som är bankchef på LF Norrbotten.

Att mobilappen haft problem med att skanna siffrorna rätt är ingen nyhet för Länsförsäkringar.

– Vi gjorde relativt många åtgärder i decemberreleasen, bland annat så slår den numera till blixten, säger Andreas Hansen.

Andreas Hansen berättar hur banken hanterar liknande ärenden.

Först får kunden själv ta kontakt med mottagaren för att försöka få tillbaka pengarna. I de allra flesta fall löser sig ärendet redan här. Om det inte fungerar skicka banken en uppmaning till mottagaren om att återbetala beloppet. Skulle ärendet fortfarande inte vara löst så behöver kunden göra en polisanmälan.

– Mig veterligen har detta dock aldrig behövts, säger Andreas Hansen.

– Det var ju tur att han gick med på att skicka tillbaka pengarna, men det är klart. En miss var att jag inte kollade mer noga att det stod rätt kontonummer utan jag bara antog att det blev rätt,säger Emelie Keding.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om