Bankdirektörens dröm: En ny restaurang i A-läge

En epok är på väg att mot sitt slut. Efter snart 60 år i A-läge på Storgatan förbereder SEB en flytt. Kontorschefen Jörgen Eriksson bär på en förhoppning inför framtiden. "Våra lokaler vore perfekt för en restaurang eller ett kafé."

En restaurang eller kafé? Blir det en klädbutik? Det är tänkbara möjligheter, när SEB lämnar sina lokaler i januari 2025.

En restaurang eller kafé? Blir det en klädbutik? Det är tänkbara möjligheter, när SEB lämnar sina lokaler i januari 2025.

Foto: Mikael Leijon

Luleå2024-09-01 13:00

Nyheten i korthet

  • Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) planerar att flytta från sina befintliga kontor på Storgatan 42 A i Luleå, där den har varit baserad sedan 1965.
  • Flytten planeras till januari 2025 till nya lokaler på Storgatan 30.
  • Fastighetskonsultbolaget Pegasus Real Estate arbetar med att hitta en ny hyresgäst för de lediga lokalerna, med möjlighet att de kan bli en klädbutik, restaurang eller café.

På fredagen kablades nyheten ut att Skandinaviska Enskilda Banken lämnar sina kontorslokaler på Storgatan 42 A, där företaget funnits ända sedan huset blev byggt 1965.

Den anrika banken disponerar i dag över kontorslokaler på uppemot 1 000 kvadratmeter i tre plan. I källaren finns det gamla bankvalvet kvar, men det är inte lika välfyllt som förr...

– Vår verksamhet har förändrats under årens lopp. Våra tillgångar förvaras numera på annat håll. Visst finns det en del saker i valvet, men ärligt talat - det mesta av utrymmet är tomt, avslöjar Jörgen Eriksson.

Förr utgjorde banken en stor arbetsplats i Luleå, men antalet anställda har minskat så mycket att i dag förfogar de få kvarvarande banktjänstemännen över nästan 100 kvadratmeters kontorsyta – vardera.

SEB:s nya lokaler på Storgatan 30 är tänkt att rymma 17 arbetsplatser. Dit flyttar banken sin verksamhet i januari 2025.

Hur kommer det att kännas?

– På något konstigt sätt känns det både och. Det blir spännande att flytta till något nytt, samtidigt som man har en känsla av vemod över att lämna huset. Jag har minnen från skyltsöndagar som förr i tiden arrangerades i banklokalen eller när jag för första gången gick uppför marmortrappan, men det är inte optimala ytor för dagens verksamhet. I dag har en bank ett helt annat innehåll än förr i tiden. Var sak har sin tid, svarar Jörgen Eriksson.

Vad tror du händer med era lokaler?

– Jag skulle gissa på en klädbutik, en restaurang eller ett kafé med stora fönster ut mot Storgatan. Det vore perfekt.

Fastigheten ägs av IOGT-NTO. Det är fastighetskonsultbolaget Pegasus Real Estate som har i uppdrag att hitta en ny hyresgäst.

Eller i det här fallet – flera nya hyresgäster.

– Det blir svårt att hitta en hyresgäst som är beredd att ta hela ytan, men vi sitter i dialoger med olika intressenter som är beredda att dela på lokalen. På markplanet kan lokalen med små förändringar byggas om till en butik, förklarar fastighetskonsulten Simon Sundbom.

Vad händer med bankvalvet?

– Valvet är i princip omöjligt att flytta. Det får den nya hyresgästen göra vad den vill med. Det kanske går att inreda det till något kul och använda som förråd, svarar Simon Sundbom.

Hur ser tidsplanen ut?

– I det här skedet är det svårt att överblicka, men vi hoppas att skriva kontrakt med nya hyresgäster innan årets slut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!