Bankbedrägerier är en internationell industri och en stor inkomstkälla för organiserad brottslighet både i Sverige och i hela världen, berättar Nordeas bedrägeriexpert Amalia Krantz som nyligt besökte Vetenskapens hus i Luleå.
Marja Zackari, 76 år, från Luleå var en av dem som var och lyssnade. Hon har själv blivit utsatt.
– Det senaste var att jag fick betala för att lösa ut ett paket och logga in med mobilt bank-id, men banken ringde och sa att de hade spärrat kontot, för det var lurendrejeri.
Alldeles nyss har hon fått ett sms i telefonen som ser ut att vara från Telia där hon uppmanas klicka på en länk.
– Jag vet inte vad det är, men jag ska fråga polisen.
Allt som oftast kommer det olika skumma meddelanden på e-posten också.
– Det känns jättejobbigt, men man får försöka tänka på säkerheten och vara väldigt noggrann, säger hon.
Hon har hört talas om riktiga skräckexempel i bekantskapskretsen.
– Min grannes kompis blev av med alla sina besparingar på banken ungefär 100 000 kronor. Hon fick tillbaka en del men inte allt.
Bankbedrägerier drabbar inte bara äldre utan folk i alla åldrar berättar Amalia Krantz från Nordea.
– Till exempel har det nyligen varit terminsstart i Sverige. Många ungdomar söker sitt första boende, det behöver vara ganska överkomligt prismässigt, och gärna ligga när campus. Då poppar det upp annonser om just sådana lägenheter som är din vid en snabb affär.
En bedragare kan hyra ut samma lägenhet till tio studenter mot tre förbetalda månadshyror och en deposition.
– Det enda felet är att den som hyr ut det aldrig har ägt en lägenhet.
I dag när tekniken är säkrare finns det ett sätt som är enklare än att hacka en telefon. Det kallas för social manipulation.
Det kan komma ett sms som ser ut att vara från din telefonoperatör: "Hej vi bekräftar köp av en telefon med tillhörande abonnemang, den kan hämtas i eftermiddag. För frågor ring hit."
Eller från inkassobolaget: "Vi har en obetald räkning i ditt namn, klicka på länken för att uppdatera dina betaluppgifter."
Eller en elkedja: "Dina solceller är redo att installera, välj datum nedan".
När man ringer tillbaka till det angivna telefonnumret börjar ett samtal som förr eller senare leder till att de vill att man ska legitimera sig med sitt mobila bank-id och det är då man blir man blir bedragen.
Spoofing kallas en teknik som gör att ett sms ser ut att komma från ett visst företag eller en myndighet.
Det finns också de som använder sig av ett snarlikt nummer.
– Polisen har 11414, men en bedragare kanske lägger till 010 innan. Om det ringer någon från det numret så tänker man ju inte på det, utan man tänker: Vad vill polisen mig?
Ett annat sofistikerat sätt att luras på är att skicka ett sms med texten "Hej mamma! Min telefon är trasig, så jag har detta tillfälliga nummer tills vidare." För att sedan be om pengar.
– I en digital värld gäller det att ta reda på vem vi kommunicerar med. Plocka upp luren, ring det nummer du normalt pratar med ditt barn på och fråga om det stämmer att han eller hon nyss skickade ett sms.
Meddelanden som ser ut att komma från din Facebookvän som vill låna pengar är också en vanlig bedrägerimetod.
– Med AI och deep fake kommer det bli ännu svårare att genomskåda bedrägerierna. Du kan programmera så att ansiktet och rösten låter precis som den du vill. Tekniken går fort framåt.
Per Långsved är Sverigechef för Nordea. Han berättar att de gör mycket för att motverka bankbedrägerier både som enskild bank och tillsammans med andra banker och andra aktörer.
– Det är en industri som ger sig på de svagaste länkarna i systemet och det är totalt cyniskt, säger han.
Alla banker jobbar på olika sätt med att förbättra säkerheten för kunderna berättar han. Förutom att it-tekniken förbättras och moderniseras hela tiden, vilket gör det gör det svårare att genomföra bedrägerier, kan det handla om att kunden själv får möjlighet att välja olika typer av begränsningar på sitt konto som en försiktighetsåtgärd.
– Vi satsar också mycket på information och utbildning av kunderna.
Om man utsätts för ett bedrägeri eller misstänker att man håller på att utsättas för ett, ska man alltid lägga på och vända sig till sin bank direkt samt polisanmäla.
Banken följer rättspraxis när det gäller att betala tillbaka pengar som kunderna lurats på.
– Vi ersätter kunder varje dag, men det beror lite på vad som har hänt.
Hans tips för att inte bli lurad är:
– Var alltid sunt misstänksam. Agera aldrig på uppmaning av någon annan. Håll koderna för dig själv.