Skolan som ska ta sina elever in i framtiden

"Med hopp om att många drömmar ska slå in i den här lokalen", säger utbildningsdirektör Susanne Christenson och klipper bandet. Praktiska gymnasiet lokaler är härmed invigda.

"Det som Luleåborna känner till som en bilsalong har blivit en skola med teorisalar, svetsmaskiner och frisörstolar", säger Fredric Carlsson, rektor på Praktiska gymnasiet, och guidar besökarna runt i skolan.

"Det som Luleåborna känner till som en bilsalong har blivit en skola med teorisalar, svetsmaskiner och frisörstolar", säger Fredric Carlsson, rektor på Praktiska gymnasiet, och guidar besökarna runt i skolan.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2021-08-12 19:00

På några månader har den gamla bilhallen förvandlats till ett rum för lärande. Runt 300 elever kommer till veckan att kliva in i de nya lokalerna. En förväntansfull rektor smakar på kaffe och en bakelse invigningen till ära. 

– Jag ger lokalerna tio av tio, utan tvekan, säger Fredric Carlsson, som efter år i byggbranschen skolade om sig till rektor. 

Han har själv varit med och planerat estetiken. Band annat startade han en layoutgrupp, bestående av lärare, som planerat skolans nya färg och form och enligt honom går färgskalan i fyra toner. 

Förut fick eleverna på Praktiska gymnasiet sitta utspridda i tre olika lokaler runt om i Luleå. Tanken med de nya lokalerna är att eleverna ska umgås med varandra mellan yrkesgränserna. Det är en demokratifråga, menar Fredric Carlsson. 

I den stora aulan som också är restaurangen, "hjärtat av skolan", kan elever från fordonsprogrammet äta frukost med de blivande frisörerna. 

– På så sätt möter man fördomarna tidigt. Förhoppningen är att vi aldrig ska hamna i samma läge som förut då klasserna var uppsplittrade, säger Carlsson. 

En del i det nya konceptet är att rektorn lovar gratis frukost och lunch beställt från en cateringfirma i Öjebyn. Fredric Carlsson menar att det inte är en fråga om ekonomi, utan om vilja, vilket han tror kommer att gynna elevernas resultat. 

Fredric Hansson, vice kommunalråd, är positiv till rektorns frukostbuffé. 

– Jag tycker det är jättebra. Det är nog många unga personer som tummar på frukosten. Kanske kan den vara ett incitament för att man kommer i tid, säger han. 

Riskerar det inte att bli en gymnasieskola med stora förmåner i jämförelse med den kommunala?

– Alla skolor får nischa sig i sina delar, den kommunala skolan också. Jag gillar kreativa idéer som det här. Kanske blir det något som den kommunala skolan också får tänka på, säger Hansson.

Vidare önskar han eleverna en smittfri skolstart. 

– I takt med att vaccinationerna är i gång hoppas jag den blir så smärtfri som möjligt. 

I aulan håller Susanne Christenson, utbildningsdirektör på AcadeMedia, tal om hoppet som lokalerna inger. Om hur många lyckliga studenter som ska sjunga och skåla i trappan alldeles ovanför där publiken sitter samlad denna dag. 

AcadeMedia, som hösten 2017, tog över Praktiska gymnasiets skolor i Sverige, fick som start inleda ett förändringsarbete i några av gymnasieskolorna som hade fått anmärkningar av Skolinspektionen. Det handlade bland annat om avsaknaden av behöriga lärare, hög frånvaro bland elever som inte fullföljde sina utbildningar eller fick det stöd som de behövde. 

Hur har ni kommit till rätta med det här under de fyra år som gått?

– Det tog några månader innan allt var åtgärdat, man måste göra det inom tidsfristen. Vi inledde ett kvalitetsarbete, satte in åtgärder snabbt och nu är vi gröna, säger Christenson. 

Hon berättar att hon under pandemin jobbat på sitt hemmakontor i Göteborg och endast sett ritningarna på den nya gymnasieskolan i Luleå. Hon beskriver den som välplanerad, pedagogisk och social med härliga ljusinsläpp.

– Jag känner mig alldeles euforisk, säger hon. 

Skolchef Joakim Ekenberg och rektor Fredric Carlsson spänner bandet. 

Susanne Christensson klipper och ett jubel bryter tystnaden. 

– Det är en skola som ska ta våra elever in i framtiden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!