Banbrytande fabrik öppnar i Luleå – först i Europa

Europas första anodfabrik för litiumjonbatterier är färdig nästa år i Luleå. Samtidigt har företaget skrivit under EU:s gemensamma principer för hållbar råmaterialförsörjning.

I slutat av andra kvartalet 2022 planerar Talga att öppna fabriken i Luleå.

I slutat av andra kvartalet 2022 planerar Talga att öppna fabriken i Luleå.

Foto: Talga pressbild

Luleå2021-12-02 12:04

Det är Talga som i slutet av andra kvartalet 2022 tänker öppna en anodkvalificeringsansläggning i Swerims lokaler i Luleå.

Anläggningen är nästa steg efter den labbproduktion som företaget har i Tyskland. 

– Det här är nästa steg där vi ska kunna producera så mycket att våra kunder ska kunna producera den minsta kommersiella volymen. Det blir som en testlina, säger Cen Rolfsson, presschef vid Talga Group.

Steget efter kvalificeringsanläggningen EVA, Electric Vehicle Anode qualification plant, blir den fullskaliga fabrik som Talga har fått markanvisning till på Herstöfältet i Luleå och som de räknar med ska öppnas 2024.

I anläggningen i Swerims lokaler, som håller på att färdigställas kommer Talga att producera sin produkt Talnode-C i något större volymer för testning tillsammans med batteri- och fordonskunder.

– Det är ett labb där också så då finns möjligheten att komma in med olika batterikemier för att testa. Man sätter ihop de olika delarna i en battericell för att se hur det fungerar ihop, säger Cen Rolfsson.

Talga producerar anoden i batterier och i anläggningen kan deras kunder bland annat testa hur deras kemiska sammansättningar går ihop med Talgas produkter.

Malmen för att tillverka anodmaterialet till fabriken tänker företaget ta från sin planerade gruva utanför Vittangi som de räknar med ska öppnas 2023.

"När Europa nu går över till elfordon förväntas efterfrågan på grafit till bilbatterier till 2050 öka med 383 procent enligt Världsbanken. Detta betyder i sin tur också att det är mycket viktigt för batterivärdekedjan blir så grön som möjligt och att anodmaterial tillverkas på rätt sätt. Vår högkvalitativa grafitfyndigheter i norra Sverige och vår användning av 100 procent förnybar kraft säkerställer att vårt batterimaterial har ett ultralågt CO2-avtryck, och vi är entusiastiska att utveckla vårt projekt på ett sätt som lever upp till de höga miljö- och samhälleliga mål som EU har ställt upp och som möjliggör renare energilagring för alla”, säger Talgas grundare och koncernchef Mark Thompson i ett pressmeddelande.

Talga har också skrivit under EU:s gemensamma principer för en hållbar materialförsörjning. Principer som syftar till att bidra till EU:s övergripande miljömål, den så kallade EU green deal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!