Vi har i flertalet artiklar berättat om de planer som finns för ett nytt målhus vid Lulsundets strand. Sensommaren 2021 brann det förra målhuset ner och därefter har arbetet med att hitta lösningar för att bygga upp ett nytt hus pågått. I september 2023 kunde vi avslöja att det var klart att huset skulle byggas upp av stadsbyggnadsförvaltningen, i dag infrastruktur- och serviceförvaltningen.
Själva byggandet skulle elever vid byggprogrammet stå för, som en del i deras utbildning. Huset skulle hyras av kultur- och fritidsförvaltningen som i sin tur planerade att hyra ut det till olika aktörer där kajakklubben var den som sannolikt hade nyttjat huset mest.
Så sent som i början av juni i år låg planerna fast för att bygga hösten 2024 och Luleå kajakklubb kunde även meddela att tillkomsten av det nya målhuset innebar att de skulle arrangera SM 2025.
Men nu är det klart att det varken blir ett målhus i höst eller ett SM i Luleå nästa år. Budgeten håller inte.
När infrastruktur- och serviceförvaltningen räknade ihop vad det hela skulle kosta drog det iväg alldeles för mycket.
– När vi satte ihop alla kostnader var det nästan tre gånger så mycket som budget. Vi har haft många bra dialoger med kajakklubben om olika alternativ, nu är bollen hos dem om de själva vill sätta upp ett nytt målhus och hur det ska se ut, säger Helén Wiklund Wårell, chef för infrastruktur- och serviceförvaltningen.
Att det är kommunen som ska bygga och äga huset driver på kostnaden. Reglerna och kraven ökar med ett kommunägt hus – och därmed utgifterna.
– När kommunen ska bygga blir det tillgänglighetskrav på ett annat sätt, särskilt om det ska vara uthyrning till vem som helst. Då drar det iväg i kostnad, säger Helén Wiklund Wårell.
Bygger kajakklubben själva är friheten större att styra hur målhuset utformas, då går det att komma ner i kostnad. Att tillföra ännu mer kommunala pengar för att ändå genomföra bygget är inte aktuellt.
– Nej, vi pratar om att det ska kosta åtta miljoner. Bara gräva VA är en jättestor kostnad i det hela. Det är kostnadsbilden helt enkelt som gör att det inte går att genomföra på det här sättet, säger Helén Wiklund Wårell.
För Luleå kajakklubb är det ett stort bakslag att målhuset inte blir byggt och att SM inte kan arrangeras men ordföranden Dag Johansson konstaterar att kajakklubben alltid kommer igen. Det här loppet är inte över och visst ska klubben i mål med detta på ett eller annat sätt.
– Vi vill göra ett omtag. Vi har vridit och vänt på situationen ända sedan det brann ner och nu landade vi i något vi såg fram emot. Men det hopade sig en massa oväntade grejer som ingen av oss hade kunnat ta höjd för, varken vi, kommunen eller någon annan aktör. Ingen av oss såg att det var genomförbart utifrån de nya förutsättningar som tillstötte. Det blev för dyrt, säger Dag Johansson.
Kostnaderna för VA-anslutning och de grävarbeten som krävdes sköt i höjden.
– Det är framför allt alla kostnaderna som är förknippade med det som blev orimligt dyra och det kunde vi inte överblicka på förhand, säger Dag Johansson.
Kajakklubbens ordförande ser fortfarande stor potential i platsen, både för klubbens aktiviteter på Björkskatafjärden men även på land och i strandområdet.
– Vi gick all-in på det här spåret men nu gick inte det, det var en återvändsgränd. Nu får vi tänka om hur vi kan ordna finansiering och hitta lämpliga lösningar som kommer många till gagn, och givetvis oss själva, säger han.