Bakslag för storsatsningen: Starten skjuts upp – igen

Projektet med att starta en konstgödselfabrik på Hertsöfältet i Luleå skjuts framåt i tiden – igen. Nu finns inget preliminärt datum för när de ska sätta igång.
– De är aktiva och jobbar på, men har några hakar som måste komma på plats innan de kan investera, berättar kommunalråd Carina Sammeli.

Luleå Industripark, Hertsöfältet.

Luleå Industripark, Hertsöfältet.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Luleå2024-11-26 05:00

Nyheten i korthet

  • Power2earth-projektet, en planerad konstgödselfabrik i Luleå, har skjutits upp igen utan något nytt preliminärt startdatum.
  • Förseningen beror på oklarheter angående strömanslutningen som beskrivs som avgörande för projektet.
  • Trots förseningarna är Luleås politiker fortfarande positiva till projektet och ser inte förseningarna som ett hot mot projektets framtid.

Vi har tidigare berättat om de stora planerna som spanska bolaget Fertiberia, Lantmännen och Nordion energi, under projektnamnet Power2earth, har angående etablerandet av en stor konstgödselfabrik på Hertsöfältet i Luleå.

Det var redan under 2021 som Fertiberia gick ut med nyheten om fabriken i Luleå, men sedan dess har den preliminära starten skjutits framåt i tiden från 2026 till 2027 och sedan 2028. Nu har det tilltänkta startdatumet suddats ut helt och det är oklart när de kan tänkas vara igång i Luleå. 

Kuriren har sökt Power2earth som återkopplat via mejl i stället för telefon.

– Huvudproblemet är strömanslutningen. Då en tydlig plan eller tidslinje saknats från leverantörer har vi varit tvungna att omvärdera och justera våra projektplaner. Vi har varit i kontakt med Svenska kraftnät och tror och hoppas på en konstruktiv dialog framöver, meddelar Niclas Karnhill, projektkommunikatör för Power2earth.

Strömavslutningen är avgörande då framställandet av ett mer klimatvänligt konstgödsel kräver en storskalig vätgasproduktion. Planen var ursprungligen att bygga fabrik i Luleå och en vätgasfabrik i Boden där förhoppningen var att koppla in fabriken till elnätet, men nu är planen i stället att vätgastillverkningen ska ske i Letsi. Vätgasen ska därefter transporteras i en 15 mil lång gasledning till Luleå.

Power2earth har inte heller hållit den tidsplan de själva satte upp som mål när det kommer till ansökning om miljötillstånd. En ansökan som man tidigare hade förhoppningar om att vara klar med under andra kvartalet 2024, men som inte har skickats in ännu.

– Arbetet pågår och vi har ett nära samarbete med tillståndskonsulter och juridiska rådgivare för att säkerställa full efterlevnad av regelverket, kommenterar Karnhill.

Luleås politiker har varit positivt inställda till Power2earth och etableringen av konstgödselfabriken. Kommunalrådet Carina Sammeli, anser inte heller att ytterligare förseningar är anledning nog att börja oroa sig för projektets framtid.

– Vi har en jättebra kommunikation och träffar dem regelbundet. De är aktiva och jobbar på, men de har några hakar som måste komma på plats innan de kan investera. För oss är det är inget problem om de blir sena, problemet blir ju om de inte investerar alls. Det oroar mig mer om man landar i det läget.

undefined
Kommunalrådet Carina Sammeli är inte oroad över att den stora satsningen drar ut på tiden. "För oss är det är inget problem om de blir sena, problemet blir ju om investeringsfönstret stängs och de inte investerar alls", säger hon.

Hon lägger snabbt till:

– Jag är dock inte akut orolig för det, varken gällande Power2earth eller någon annan aktör.

Kommunalrådet menar att en försening faktiskt kan ge kommunen lite andrum i arbetet med alla aktörer som är aktuella för att etablera sig i kommunen.

– Det är snarare så att jag kan tycka att det är lite skönt. Jag skulle såklart gärna se att alla industrier var på plats redan nu, men eftersom att vi jobbar med fem industrier och en egen hamn så är det ganska komplext när alla har tighta tidsplaner, säger Sammeli.

Niclas Karnhill berättar att det som behövs för att komma igång främst är tydligare besked.

– Strömanslutningen är nyckelfaktorn. Tydlig och tillförlitlig information om strömanslutningen är avgörande för att komma vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!