Bajsbakterier i vattnet på populära badplatsen

Höga halter av tarmbakterier har upptäckts på strandbadet vid Luleås största campingplats First camp Arcus. Luleå kommun avråder från bad tills vattnet anses säkert igen.

Vattenprover som tagits på badstranden vid First camp Arcus i Luleå har visat på höga halter av tarmbakterier och besökare avråds från att bada där tills vidare.

Vattenprover som tagits på badstranden vid First camp Arcus i Luleå har visat på höga halter av tarmbakterier och besökare avråds från att bada där tills vidare.

Foto: Simon Jakobsson

Luleå2022-08-03 09:18

En rutinkontroll har visat på höga halter av bakterierna intestinala enterokocker på strandbadet vid Arcus camping. Ett nytt prov togs den 1 augusti och man väntar på provsvaret, enligt Havs- och vattenmyndigheten.

Bakterierna är normalt inte sjukdomsframkallande, men då det finns misstanke om att det även kan finnas andra slags bakterier eller virus i vattnet som man kan bli sjuk av avråder Luleå kommun tills vidare från att man badar på den stranden.

Personalen ska ha underrättats om provsvaren och varningsskyltar ska sättas upp, enligt Luleå kommun.

Den närliggande badstranden Niporna omfattas inte av avrådan så där är det fritt fram att ta sig ett dopp.

Enligt First camp Arcus destinationschef Charlotta Nilsson påverkas inte campingens verksamhet just nu av situationen.

– Det är ju dåligt väder. Det är jättetråkigt att det händer, men vi vet också varför. Vi har jättemycket måsar på stranden, så det är förmodligen måsbajs som har kommit i proverna. Det är förmodligen ingen fara skulle jag säga för det är rinnande vatten, det är ju en älv.

Vidare säger Charlotta Nilsson att gästerna i nuläget hänvisas till Arcusbadet och att nya prover är tagna.

– I morgon på morgonen kommer det nya analyser. Kommunen hade tagit ett prov på måndagen och det var helt okej och det här togs på torsdagen och då var det så här höga halter. Det är därför jag tror att det har med måsarna att göra. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!