Bah Kunhke: "Transdebatten är skadlig för demokratin"

Under fredagsförmiddagen samtalade EU-parlamentarikern Alice Bah Kunhke (MP) om HBTQI+ på Ebeneser under Luleå Pride.
"Det vi ser hända i Europa i dag med en inskränkning i minoriteters rättigheter kan hända i Sverige om vi inte värnar vår demokrati", säger hon.

Alice Bah Kunhke (MP) gästade Luleå Pride under fredagen.

Alice Bah Kunhke (MP) gästade Luleå Pride under fredagen.

Foto: Linus Nilsson

Luleå2022-08-19 16:24

Den inskränkning som Alice Bah Kunhke syftar till är att Sverige ska hamna i en liknande situation som Ungern och Polen. Där HBTQI+-personer och de som visar sympatier med minoriteten kan straffas om de visar sitt stöd offentligt. Hon pekar även ut det hårda klimatet och hur man pratar om frågorna som ett hot.

– Forskning har visat att utvecklingen börjar med orden och att det leder till våld på gatan, säger hon.

I Sverige är det främst det hot och hat som transpersoner utsätts för som ses som det första steget för att HBTQI+-personers rättigheter ska vara i fara.

– Det är vad man skulle kunna kalla för lågt hängande frukt. En grupp som är lätt att slå på och som få som står upp för och säger ifrån, säger Alice Bah Kunhke.

De som målar ut transpersoner som ett hot är enligt den forskning som hon hänvisar till partier på högerkanten.

– Det är på den lokala nivån som det är enklast att få igenom sin politik och få gehör. Det är det vi sett i politik som förbjuder prideflaggor och förslag om att dra in stöd till lokala HBTQI+-organisationer. Förslag som hämtats från andra europeiska länder, säger hon.

En utveckling som enligt Evelina Rydeker, gruppledare för MP i Luleå, redan sker i stan.

– HBTQI+ måste vara en prioriterad fråga. Det är lätt att den hamnar i skymundan men vi har ett demokratiskt ansvar, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!